Бившият социален министър Христина Христова коментира в студиото на Денят

...
Бившият социален министър Христина Христова коментира в студиото на Денят
Коментари Харесай

Христина Христова: Нарастват цените на стоките и е все по-трудно става човек да се сдобие с достатъчно добра храна

Бившият обществен министър Христина Христова разяснява в студиото на " Денят ON AIR " настоящата обстановка с цените на главните артикули.

" Ако се опитаме да кажем каква е тезата сега, то е неподходяща обстановка, двуцифрена инфлация - над 16%, понижава покупателната дарба на хората. Нарастват цените на стоките и все по мъчно става човек с задоволително добра храна да се достави и с някои съществени други стои и услуги. Нямаме бюджет, нямаме постоянно държавно управление. Тези два удара, които ни бяха нанесени като европейска страна – отлагането на Шенген, отлагането на Еврозоната - това също е обезкуражително ", съобщи тя.

Христова дефинира обстановката като тежка и неподходяща, само че означи, че прогнози за нея е имало още в края на предходната година.

" С изненада прочетох, че ще има държавен магазин. Нека да се опитва, само че главната характерност на България е страна със свободна пазарна стопанска система и свободна конкуренция и се счита, че конкуренцията, когато не е деформирана, тя в действителност способства за естествени цени на стоките и услугите, естествена цена на живота на хората ", уточни Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът счита, че хората имат ново потребителско държание - почнали са да търсят промоционални цени, да не купуват от местата с високи цени и да не отиват в магазините, където се знае, че се поддържат високи цени.

" Картелът не е фиктивен в този момент, тъй като сме в интервал на висока инфлация и на нараснали цени. Картелът е фиктивен доста от дълго време и надали ние ще се спасим като остров да няма картелни съглашения сред търговците, производителите и медиаторите ", сподели още Христова.

" Страдаме от незадоволителна успеваемост на контролните органи и те би трябвало от ден на ден да влязат в същинската си функционалност и да бъдат ефикасни ", добави някогашният обществен министър.

Според нея положителната вест от бюджета, който чакаме, е, че е непокътнато равнището на общоприетите обществени помощи и на минималната работна заплата.

" По средата на годината не е разчетен бюджетът за тази година за нови нараствания на минималната работна заплата. Разбира се, че звучи добре, само че не трябва да се вършат опити. Три пъти бяха увеличени пенсиите през миналата година, и трите пъти отвън главните правила на пенсионноосигурителната система, което е удар по пенсионната система ", акцентира Христова.

По думите ѝ би трябвало да се направи формулировка за енергийна беднотия, с цел да може още от 1 януари 2024 година да се работи с нея и хората да бъдат подкрепени.

" По същия метод си мисля, че би трябвало да се реформира системата за обществено подкрепяне. Тя е доста изостанала, тя не дава същинска поддръжка на тези, които се нуждаят. Все още се работи с доста остарели величини, които са безусловно несъответстващи ", посочи Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР