Бившият служител на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Траян Делиагов е

...
Бившият служител на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) Траян Делиагов е
Коментари Харесай

Напънала се европрокуратурата и родила "мишка" - първото й дело в България завърши с условна присъда

Бившият чиновник на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Траян Делиагов е първият наказан по дело на Европейската прокуратура в България. В края на юли и дни преди да бъде закрит, Специализираният углавен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период за пожелан и получен рушвет от 5000 лв.. Присъдата на състава с ръководител Станимир Миров става ясна едвам в този момент, защото до през днешния ден не беше оповестена. Тя не е дефинитивна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.
 
Делото против някогашния чиновник на ДФЗ завърши единствено за 6 месеца, откакто беше импортирано в спецсъда в края на януари. 37-годишният някогашен специалист във фонда беше задържан през есента на предходната година, откакто беше арестуван на бензиностанция в София, директно след приемане на белязани 5000 лв.. Разследването откри, че специалистът е изискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по 9 схеми по Програмата за развиване на селските региони, която в България е ръководена от фонд " Земеделие ". Земеделецът трябвало да получи дотации по програмата през декември 2020 година, само че те по този начин и не пристигнали.
 
В началото на 2021 година решил да потърси помощ и негов другар му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае за какво закъсняват заплащанията. Ако предприемачът желал да си получи по-бързо дотациите обаче, трябвало да му заплати 5000 лв.. Изискването било да заплаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава дотации. Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с предприемача. След като платил, той получил съвсем 600 000 лева по няколко схеми и ограничения от програмата.
 
През лятото обаче специалистът изискал още 5000 лв., с цел да не се правят по-нататъшни инспекции на дотации на предприемача или планове за кандидатстване, а в случай че бъдат осъществени, да завършат позитивно за него. Тогава земеделският производител подал сигнал против служителя и при започване на септември м.г. той беше арестуван с белязаните 5000 лв.. Съдът обаче го призна за отговорен само за поисканите 5000 лв., които е приел при задържането му през септември.

Източник: Lex.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР