Бившият служебен премиер и уважаван юрист проф. Огнян Герджиков продължава

...
Бившият служебен премиер и уважаван юрист проф. Огнян Герджиков продължава
Коментари Харесай

Проф. Герджиков гневен, продължава да пита БТВ: Защо се срамувате от българския език?

Бившият длъжностен министър председател и почитан правист проф. Огнян Герджиков продължава да търси от водещите на bTV отговор на един въпрос, който очевидно от дълго време го мъчи.

В сряда той беше на посетители на Цветанка Ризова в предаването " Лице в лице ". 

" Защо bTV се срами от българския език? Защо заобикаля кирилицата? Аз това надълбоко не го разбирам ", сподели с изострен звук проф. Огнян Герджиков на водещата Цветанка Ризова.

 

Герджиков: " Нали сте българска телевизия! Защо се пишете на латиница - BTV? "  

Ризова: " Защото е марка, и тъй като сме интернационална компания. "

Герджиков: " Няма такова нещо! Вие сте вписани в българския търговски указател и наложително би трябвало да се изписвате на български. Може в допълнение на непознат език! Така че доста ви апелирам, това е същинско безсрамие - такава телевизия по този метод да се обявява с латиница. Това е моят прелиминарен анонс към вас. "

" Добре " - засмя се Ризова.  

 

В отбрана на българския език напоследък се изрича и конституционния арбитър прфо. Атана Семов. 

“Окепазяването на нашия език е стигнало до нива, които не ни разрешават нито повече да поносим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За страдание общественото говорене на политици и на публицисти е цялостно с нелепи неуместни образци за тежка неначетеност, граничещи с отвод от смисъла на словото ”, сподели той още веднъж в предаването “Лице в лице ”.

“Да кажеш - започват договаряния, значи недоумение на смисъла на думата. Може ли да започва съвещание, мандат, инспекция? Всеки втори водещ го употребява. Могат да започват единствено спортистите, а има по-лесна за потребление дума - стартира ”, добави Семов.

Според него потреблението на такива ненужни чуждици унищожава езика.

 

“Естественият завършек на стартирането е завършването. Всичко се завърши в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и безусловно интервенира, а доставките наложително се диверсифицират, тъй като в случай че се разнообразяват няма да звучат задоволително интернационално. Разходите наложително се усъвършенстват, фрагментите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е разбор на експерт въз основа на извършено от него изследване. Не можеш да имаш експертизата, тъй като тя е документ, разбор ”, добави Семов.

 

“Не изключвам в действителност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките автомагистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика са първите правила на обществото ”, сподели още той.

Според него потреблението на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена нужда да се вършим на нещо, което не сме.

 

Проф. Герджиков изясни за какво Национална движение „Симеон Втори" се впускат в изборната борба за 49-тото Народно заседание. “Вече две години се въртим в един обаян кръг. Не можем едно устойчиво ръководство да си изберем и един настоящ парламент. Решихме, че Национална движение „Симеон Втори" е партия с доста позитивен опит. Основната заслуга е на Национална движение „Симеон Втори" за влизането на България в Европейския съюз, НАТО. Истинското възкресяване на българската стопанска система беше на Национална движение „Симеон Втори". Сега бихме могли да създадем нещо сходно ”, сподели Герджиков.

 

Според него не можем да желаеме всичко да е единствено във възходяща линия - има спадове и възходи.

 

“Имам една болна тематика и това е законодателството. Още 2001 година, когато бях ръководител на 39-тия парламент, аз проведох Консултативен съвет от изтъкнати адвокати, които бяха безпределно потребни. Следващият парламент също имаше, само че пристигна 2009 година и там нещата се пречупиха. В страни от Европейски Съюз има такива препоръки ”, счита той.

 

По думите му нашите закони се трансформират непрекъснато. “Може би няма такава страна в Европейски Съюз. Това безхаберие от същинското право ме изкарва от равновесие. Изборният кодекс от 2014 година до в този момент е променян 25 пъти. Какво демонстрира това - проба, неточност. Основното е от несръчност ”, посочи Герджиков.

 

“Имаме огромен късмет да влезем в Народното събрание. Ние сме отворени да работим с всички, като се изключи “Възраждане ”, които изповядват друга вяра от нашата - вън от НАТО, вън от Европейски Съюз. С останалите партии бихме могли да намерим общ език ”, сподели той.

 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР