Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков е назначен за

...
Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков е назначен за
Коментари Харесай

„Гешев си отиде за цялостно творчество“. Крум Зарков става секретар по правните въпроси на Радев

Бившият длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков е назначен за консултант по правните въпроси на президента Румен Радев.

Пред БНР той разяснява процедурата по премахване на Иван Гешев като основен прокурор. Според него тя е направена „ по допустимо най-нескопосания метод “ и доста въпроси са останали без отговор. „ Формално Иван Гешев си отиде поради репликата " политически отпадък ", само че в действителност си отиде за изцяло творчество “, сподели Зарков.

По думите на някогашния правосъден министър " този Висш правосъден съвет (ВСС), когато избира, когато отстранява и когато отново избира, постоянно оставя възприятието, че го прави под давление, а не по разбиране. Затова аз съм от тези, които пледират, че основна за правосъдната система е смяната на състава на Висш съдебен съвет, която да върви редом с другите неща [...] през конституционна промяна ".

Зарков сподели, че изборът на нов основен прокурор би трябвало да бъде спрян, тъй като този Висш съдебен съвет " не трябва да избира ". Според него „ с избора от този Висш съдебен съвет на и.д. основен прокурор се върнахме все едно нищо не се е случило “. Висш съдебен съвет избра за изпълняващ длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, който беше заместител на Гешев.

Зарков сподели, че не е виждал плана за промени в Конституцията, който президентът анонсира . През 2019 година от конституционното си пълномощие и ще внесе в Народното събрание план за смяна на конституцията във връзка със статута на основния прокурор.

Той разяснява и на София. " Предявяват се обвинявания към Васил Терзиев, който не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор.[…] Въпросът за равния късмет може да бъде заложен и в този момент - до каква степен детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат идентичен късмет “, сподели Зарков.

Кандидатурата за кмет на София на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " Васил Терзиев предизвика полемики поради принадлежността на дядо му, татко му и чичо му към комунистическите секрети служби. По този мотив Терзиев осъди репресиите на комунистическия режим като закононарушение и се разграничи от предишното на свои родственици, които са работили за Държавна сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР