Бившият шведски министър-председател Стефан Льовен беше избран за новия председател

...
Бившият шведски министър-председател Стефан Льовен беше избран за новия председател
Коментари Харесай

Сергей Станишев беше сменен като председател на ПЕС от бившия шведски премиер

Бившият шведски министър-председател Стефан Льовен беше определен за новия ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той ще смени на поста Сергей Станишев, който 11 години беше отпред на европейската левица.

Миналия месец Станишев разгласи, че, която сплотява 33 социалистически и демократични партии от Европа. Той отхвърли да разяснява и дали ще взе участие в борбата за водач на Българска социалистическа партия на идния през февруари партиен конгрес, като уточни, че желае първо да си почине и по-късно да разгласи решението си.

" Каквото зависи от мен да поддържа левицата да бъде мощна, съответна, европейска, съвременна, ще го върша. Моят девиз е да създадем Българска социалистическа партия и левицата огромни още веднъж, да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не е просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е по-добър или по-голям от нас ", сподели Станишев за Българска социалистическа партия, представен от Българска телеграфна агенция.

От конгреса на ПЕС в Берлин за следващ път отсъстваше водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която за последно беше част от огромното събитие през 2016 година

Председателският пост на ПЕС към този момент ще бъде ангажиран от Стефан Льовен, който беше министър председател на Швеция от 2014 до 2021 година Той беше определен без конкуренция на конгреса на европейската партия в Берлин с 255 гласа " за ", 0 " срещу " и 7 " въздръжали се ".

Льофвен съобщи, че задачата им би трябвало да бъде да покажат цената на прагматичната политика.

" Тя е да покажем на хората, че верният път напред не е екстремизмът, а прагматичната политика. А най-ярката политика е и тази, в която се държим дружно. Именно когато сме разграничени, сме най-слаби и тъкмо това желае крайната десница ", разяснява той.

Според Станишев изборът на Стефан Льовен за президент на левицата е положително решение, тъй като той е човек с опит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР