Бившият шеф на закритата специализирана прокуратура Димитър Франтишек няма да

...
Бившият шеф на закритата специализирана прокуратура Димитър Франтишек няма да
Коментари Харесай

ВАС оневини прокурор Димитър Франтишек за скандала с Осемте джуджета

Бившият началник на закритата профилирана прокуратура Димитър Франтишек няма да бъде осъден поради абсурда " Осемте джуджета ". Решението е взето от Върховния административен съд (ВАС) и е дефинитивно, заяви lex.bg.

Искането за формиране на дисциплинарно дело бе импортирано предходната година от настоящия вътрешен министър Иван Демерджиев, който тогава бе отпред на министерство на правораздаването. Освен за Франтишек той изиска санкции и за още двама обвинители. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет отхвърли и по този начин се стигна до обжалванията пред Върховен административен съд.

В следствието на организацията " Антикорупционен фонд " предприемачът Илия Златанов и синът му Явор Златанов описаха по какъв начин е изработен опит да им бъдат отнети компаниите. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от някогашния следовател Петьо Петров. След това е формирано дело против сина и той е задържан. Междувременно против бащата стартира напън да се раздели във компаниите, а синът е закаран в болница поради тежки здравословни проблеми.

Именно в болничното заведение той е посещаван от нотариус, с цел да трансферира дялове от компаниите си. Посещенията са позволени от другите двама прокурори, за които Демерджиев настояваше да бъдат осъдени – Мария Николова и Нели Славова.

В материалите по дисциплинарката се твърди, че Франтишек е знаел за готвеното прекачване. Той получил информация от различен прокурор – Ангел Кънев, на който пък се обадил надзорник от следствения арест на ул. " Майор Векилски " в София. След това Кънев върнал позвъняване и споделил, че прокурор Франтишек знаел за прехвърлянето на дяловете.

Тези изказвания обаче не са били потвърдени, одобряват два състава на Върховен административен съд. Затова декларират, че Висш съдебен съвет вярно е решил да не санкционира прокурор Франтишек.

В момента той работи в Софийската градска прокуратура. Там, след закриването на спецорокуратурата, преназначени и двете прокурорки – Николова и Петрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР