Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен и като

...
Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, известен и като
Коментари Харесай

След 13 г. съдебна сага Вальо Топлото бе осъден на 7 г. затвор за пране на 12 млн. лева

Бившият началник на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, прочут и като Вальо Топлото, беше наказан от Софийския градски съд на 7 година затвор за пране на 12 млн. лв., заяви „24 часа“.

Преди дни прокуратурата изиска междинното наказване, което е към 10 години затвор. Той имаше няколко обвинявания, по тази причина по едното получи 6 години затвор, по другото 7, след това по друго отново 6 години, и най-после съдът наложи най-голямото, а точно 7 години.

Делото стартира преди 13 години, през септември 2009 година Сега завърши на първа инстанция. Прането на пари е било осъществено посредством покупко-продажби, пазаруване на скъпи бумаги, даване на финансови заеми в евро, продажби на скъпи бумаги на финансовия пазар и други. Сделките, които са многочислени, са осъществявани през интервала 2000-2006 година и са свързани с австрийски сметки. Затова имаше и правосъдни поръчки до Австрия.

Съдия Петя Крънчева разгласи присъдата след 10,30 часа в зала 14 на Съдебната палата в София. Преди да каже наказването, повече от час тя изброяваше договорка по договорка, а те бяха десетки на разнообразни стойности – 20, 50, 70, 92 хиляди евро и така нататък Горе-долу в продължение на петте години Валентин Димитров е правил най-малко по няколко покупко-продажби на месец.

Обвинението на някогашния началник на столичната „Топлофикация“ е за пране на 12 млн. лева Имаше и за данъчни закононарушения в размер на 2 млн. лева Това обвиняване обаче е отпаднало по отминалост.

Заедно с него беше подсъдима и майка му Цеца Димитрова, само че тя умря през 2011 година

Любопитен подробност е, че Димитров, който през годините смени доста юристи, към този момент се явява със длъжностен бранител заради неспособност да заплаща. Той е незает.

През годините против него се водеха четири каузи. Той влезе към този момент един път лежа в пандиза за три години, тъй като харчил пари на парното за джет, джакузи, синьо сирене, шоколад, сладкиши и други сходни. По едно от делата – за валутни закононарушения, е дефинитивно оневинен. Във Върховен касационен съд друго от делата чака решение.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР