Бившият шеф на разузнаването Драгомир Димитров коментира пред , че

...
Бившият шеф на разузнаването Драгомир Димитров коментира пред , че
Коментари Харесай

Бивш шеф на разузнаването: Путин ще стане още по-агресивен

Бившият началник на разузнаването Драгомир Димитров разяснява пред, че Владимир Путин ще стане по-агресивен: " И да е имало известно пропукване на режима, е рано да се вършат прогнози в тази посока. Безспорно имиджът на Путин като владетел след опита за бунт на “Вагнер ” до известна степен се срина. Решителността му да работи твърдо продължи по-малко от един ден. А въстанието на “Вагнер ” в същото време ускори екстремистката съпротива. Нито един от видните олигарси не се изрече обществено изрично в поддръжка на Путин. Руският президент раздуха спора сред “Вагнер ” и министерството на защитата и съумя да осъществя съответни тактически цели - Евгений Пригожин към този момент няма да му тежи толкоз доста и да му основава проблеми, защото ЧВК “Вагнер ” мъчно ще продължи да съществува в същия си тип. По този метод ще успее да внесе известно утешение към Запада във връзка с присъединяване на групировката в Африка и Близкия изток ".

" Не смятам, че на този стадий би трябвало да вършим сходни прогнози и да чакаме нова съветска гражданска война. Трябва да погледнем разликите. Ердоган остави нещата да отидат малко по-далеч и работи по-твърдо и по-решително. Но както Турция тогава, по този начин и в този момент Русия не би трябвало да се изключва от геополитическите действителности. Не бива да се прави и цялостен паралел във връзка с вътрешнополитическото състояние при Ердоган и това в Русия. Според мен трите колони, на които се крепи режимът на Путин, най-малко досега са много постоянни. Апаратът за сигурност е изключително постоянен. Олигарсите също. Те ненапълно са компрометирани в целия свят, не се усещат най-добре в това си амплоа, само че все пак за момента нямат различен вид. Политическата колона също стои устойчиво. За мен Путин е разполагал с предварителна информация за проектите на Пригожин и го е оставил да стигне малко по-далеч, само че не толкоз надалеч, колкото бяха нещата в Турция. Това се удостоверява и от реакциите на нашите западни сътрудници. Те бяха много премерени в деня на метежа и никой не се ангажира с съответни оценки. ФСБ и ГРУ не може да не са упражнявали надзор върху “Вагнер ”, изключително когато става въпрос за финансирането на групировката. Включително и корупционните покупко-продажби се следят деликатно и не бих подхранвал вяра, че тези вътрешнополитически процеси ще оказват помощ на Украйна. Путин ще подходи още по-агресивно, с цел да потвърди, че армията владее обстановката. И ударите против цивилни цели в Украйна ще станат още по-брутални. Бих цитирал един от водещите специалисти по сигурността в Германия - проф. Волфганг Ишингер, ръководител на фондация “Мюнхенска конференция за сигурността ”. Той сподели: “Конфликтът в Украйна следва да се гледа като един маратон, а не като тичане на 100 м. ” Русия няма никакъв интерес да завърши този боен спор. Според мен съветската страна ще стартира да води съществени договаряния едвам когато у Путин узрее мисълта, че продължаването с военни средства няма да донесе повече прогрес. И отсам тактиката е ясна - би трябвало да продължи всякаква поддръжка за Украйна. Защото развиването на обстановката значително зависи от американската страна. Но би трябвало да се гледа и ролята на Китай във войната. В 12-те китайски точки има и плюсове, и минуси. Една от точките са наказания единствено с мандата на Организация на обединените нации, което не е в наш интерес и в полза на нашите сътрудници.

Но има и един доста разумен миг - цялостен отвод от нуклеарна ескалация. Китай има опция да се включи интензивно в приключването на един европейски спор. Заради това са и усилените диалози сега сред Вашингтон и Брюксел. Винаги, когато Вашингон и Брюксел заговорят на един език, може да чакаме триумф. Не би трябвало да се вършат илюзии и във връзка с Индия ", споделя още Димитров.

" Аз не съм склонен, че войната ни е изненадала. На първо място, 2008-2012 година непрекъснат представител на РФ в НАТО бе Димитър Рогозин. И би трябвало да се огледа развиването му след този интервал. И сега Рогозин е началник на доброволческите отряди. В този интервал бе и срещата на НАТО в Букурещ, а Рогозин бе поканен по отношение на идното тогава решение за разширение на НАТО. И доста добре си припомням неговите думи: “Не разсърдвайте съветския мечок. Правете каквото желаете, само че до границата с Русия. ” След това имаме Крим, “Северен поток ”, “Южен поток ”, първите контракти сред Русия и Китай за доставка на газ. През 2009 или 2010 година имах диалог с представител на ФСБ в Берлин. И той ми сподели следната сентенция: “Курица не птица, и Украйна не заграница ”. Това е методът на мислене в Русия. Няма по какъв начин всичко това да остане неусетно за познавачите на Русия. Към това би трябвало да прибавим и вътрешнополитическото подсилване на режима на Путин през този интервал. А във връзка с България още през 2015 и 2016 година започнаха първите хибридни офанзиви в медиите. Включително и против министър-председателя на страната (по това време постът се заемаше от Бойко Борисов - бел.ред.). Няма нищо инцидентно във всичко това, което се натрупваше във времето. Така че за мен подготовката за война не би трябвало да е изненада, в случай че ние сме го пропуснали, това е наш проблем ", разяснява някогашният началник на разузнаването.

" Отдавна бе построен на равнище Европейски Съюз център за противопоставяне на хибридните офанзиви. И ние към момента не сме член на този център. Нашето предпочитание бе да участваме, само че не зная по какви аргументи не успяхме да се включим. Или по-скоро не бих желал да ги разясня. Ако бяхме член, нещата щяха да са сложени по различен метод. Но това е наш проблем, че не съумяваме да противодействаме, не е проблем на съветската страна ", споделя Димитров. " Не е професионално да давам оценки. Но единствено един факт, който остана неусетен от специалистите по сигурността или те се опасяват да го посочат. При първите наказания по “Магнитски ” бе включено името на един треторазряден някогашен чиновник на българска специфична работа (Илко Желязков, някогашен чиновник на ДАНС - бел. ред.). Може би там е отговорът на този въпрос. Защо американската страна го включи в този лист? И евентуално би трябвало да се огледа по-задълбочено какво се случи след 2019 година в службите с експертите. Не бих желал да разясня неща от кухнята на специфичните служби, познавам забележителна част от процесите, които се развиват там, и има много обезпокоителни обстоятелства, които не бяха в интерес и на трите специфични служби. А във връзка с съдружниците - не може да получаваш настояща информация, в случай че не си в положение да предоставиш такава ", добави някогашният началник на разузнаването.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР