Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров смята, че

...
Бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров смята, че
Коментари Харесай

Гяуров: Има почва за радикализация на част от населението в България

Бившият началник на Националната разследваща работа Димо Гяуров счита, че има има заплаха от радикализиране на част от българското население, като най-уязвимо за сходна заплаха е турцизираното циганско население . Той уточни и друга съответна заплаха пред националната ни сигурност, а точно противоположното прекосяване на джихадисти през територията на България .
" Ние сме на пътя на завръщането на огромна част от участвалите в джихада на Близкия Изток. Това основава спомагателна заплаха. Освен това имаме част от популацията, което съставлява подобаваща почва за радикализация. Имам поради турцизираното циганско население, което против малко пари би могло да поддаде ", сподели Гяуров пред Българска национална телевизия.
По отношение на арестувания човек във Франция, който беше обвинен, че приготвя терористична офанзива във Франция и България, Гяуров уточни, че това не е лицето, оповестено за издирванe .
" Все отново да желаят френските служби издадоха обстоятелството, че има търсен човек за сходни опасения . Не е изключен и разновидността, името на търсения да е подадено от нашите служби. Този въпрос би трябвало да бъде заложен на нашия министър на вътрешните работи и на ДАНС. Отделен въпрос е, че може би не е добре тази информация да бъде споделяна обществено . "
Той приказва и за " българската връзка " на Брентън Тарант, който беше задържан поради двойния атентат против джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия: " За нас е значимо да се убедим сигурно, че не е контактувал с никого в България и няма фактори, които са го радикализирали в допълнение у нас и биха могли да имат сходно въздействие върху другиго ".
Относно версиите, че Тарант не е писал самичък манифеста си, Гяуров счита, че н ищо не е изключено на този стадий . Дори и манифеста да не е писан от различен, може вниманието му да е заострено в тази посока. Част от изброените обстоятелства са странни. Дори н адписът върху пълнителя - Булаир , който е обвързван с демонстрация на българския подвиг през Балканската война е един факт, който не е добре прочут измежду българската аудитория, заключи специалистът.
Според Димо Гяуров това нахлуване по-скоро е деяние на маргинал , в сравнение с терористичен акт, защото арестуваният обвинен е остарял познайник на полицията. Той нееднократно е нарушавал закона и заради персонални проблеми евентуално е решил да нарани други хора. Въпреки това, както нормално, когато има доста жертви, обикновено е полицията да допуска, че е терористичен акт.
" Тук поражда другият въпрос - за какво откакто толкоз доста пъти е бил арестуван с обвинявания за разнообразни закононарушения, той продължава да бъде на независимост ... Не бих желал да го приписвам на извънредно демократичните настроения в Европа . По-скоро евентуално невъзможността на правоохранителната, правораздавателната система да бъде задоволително бърза и задоволително съответна ", уточни той.
Относно опасността за Европа след атентата в Нова Зеландия и случилото се в Холандия, Димо Гяуров не изключва това да даде посока на деяние на възможни терористи на територията на Стария континент. " Червената лампа " в Европа трябваше да светне доста по-рано . " Ние си приказваме едно и също от няколко години след всеки следващ атентат, нормално приказваме постфактум , разсъждаваме по тематиката, само че какво от това ", попита той.
Затова, уверен е Гяуров, трябвало е да се чакат радикални групи, паравоенни структури да се появят, тъй като не може до безспир Европа да не взема трайни решения - във връзка с миграцията, на маргинализацията на огромни общности от популацията на Европа. " Продължава да няма единно мнение и трайни решения по тези въпроси ", уточни още Гяуров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР