Бившият съветски президент Михаил Горбачов назова кой е провокирал разпадането

...
Бившият съветски президент Михаил Горбачов назова кой е провокирал разпадането
Коментари Харесай

Горбачов назова защо се е разпаднал СССР

Бившият руски президент Михаил Горбачов назова кой е предизвикал разпадането на Съветския съюз. Думите му са представени от немското списание " Шпигел ".

" За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са виновни тези, които проведоха пуча през август 1991, а по-късно пучът употребява отслабената позиция на президента на Съюз на съветските социалистически републики ", споделя Горбачов.

Той добави, че е бил наясно с вероятните опасности от перестройката, само че всички ръководители на страната са били наясно, че са нужни промени.

Беше невероятно да живеем по този начин. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните полезности и нуклеарното разоръжаване, по този начин и свободния избор, изясни последният руски водач.

Той акцентира, че не съжалява за перестройката, само че признава, че по пътя на промените били позволени неточности и показва мнението, че Русия в никакъв случай няма да се върне в тоталитарна система.

Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов разгласи, че се отдръпва от поста на президент. Това беше предшествано от съглашение, подписано на 8 декември от водачите на Русия, Беларус и Украйна,  в което се прогласи основаването на Общността на самостоятелните страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР