Бившият съпредседател на турската федерация по вдигане на тежести Зеки

...
Бившият съпредседател на турската федерация по вдигане на тежести Зеки
Коментари Харесай

Близки на Наим Сюлейманоглу издирват японската му дъщеря

Бившият съпредседател на турската федерация по повдигане на тежести Зеки Тюркеш, който бе доста непосредствен другар с починалия, по молба на фамилията на Наим е потърсил за подпомагане известния турски публицист Мухарем Саръкая от вестник "Хабертюрк ", с цел да открият момичето, оповестява Българска телеграфна агенция.

"Ето изгубената щерка на Наим Сюлейманоглу ", е озаглавена обява на вестника, съпроводена със фотография на малко момиченце.

Зеки Тюркеш е считан за най-близкия човек на Наим отвън фамилията му. Той прекъсна визитата си в Китай, с цел да провежда погребението на близкия си другар и бе в първата редица на поклонението в джамията Фатих в Истанбул предходната неделя паралелно с премиера Бинали Йълдъръм.

Приживе Наим избягваше да приказва за персоналния си живот, само че преди три години в изявление в турски вестник бе признал, че има четири дъщери от две разнообразни майки.

"Аз имам тъкмо четири дъщери; едната е от майка японка, а другите три са от туркиня. Трите ми дъщери живеят при майка си тук в Турция, виждам се с тях, грижа се за тях, а другата живее в Япония при майка си. Аз не съм сключвал брак, само че дъщерите ми - и четирите, са в сърцето ми ", бе разказал тогава Наим.

Трите дъщери на Наим - Нилай, Есин и Сезин, участваха на погребението на татко си дружно с майката Хатидже и тогава доста хора за пръв път научиха за тях.

Близки на Наим споделят, че през дните на болестта той доста постоянно говорел за дъщерите си, само че най-много за първородната - японката, която дълго време не бил виждал, мечтаел още веднъж да види и да й даде името си.

Всъщност това, че Наим има щерка, която е родена в Япония, се знаеше от спортните публицисти в Турция, само че обществено не се разясняваше... На олимпийските игри в Сеул /1988 г./, където Наим стана олимпийски първенец, млада японска журналистка - Киоко Мори, прави обстойно изявление с именития щангист. Двамата се харесали, били дружно, Наим й предложил да пристигна с него в Турция и тя се съгласила.

Известно време Киоко и Наим живеят в Анкара. През това време се ражда дъщерята Наоми, само че защото не били женени, я записали на името на майката - Наоми Мори.

Когато детето било на 2 или 3 години, майката /едни настояват, че била доста ревностна, а съгласно други не издържала на похожденията на Наим с други жени/ дружно с щерка си се върнала в Япония.

Наим в стеснен кръг споделяше, че когато била студентка, японската му щерка го е посещавала няколко пъти в Турция и е прекарвала ваканциите си при него. Но по-късно престанали да се виждат.

Преди време юрист на Наим, който пожела анонимност, сподели, че Наим е правил действия, с цел да признае публично японската си щерка и да я запише на свое име. Положили доста старания за това, само че не съумели заради изключително строгите японски закони в това отношение.

По думите на Зеки Тюркеш в този момент околните на Наим - брат му Мухарем и другите дъщери желаят да открият японската си родственица и по тази причина потърсили подпомагане от виновните институции посредством медиите, в тази ситуация "Хабертюрк ", който е непосредствен до държавното управление.

Близките допускат, че първородната щерка на Наим е родена през 1990 година или 1991 година Кръстили я Наоми, което звучи близо до Наим.

"Наим през последните дни от живота си доста постоянно говореше за японската си щерка. Искаше да ни запознае с нея, постави доста старания да я откри, само че безрезултатно. Сега ние желаеме да я открием, това е нещо като негов завет и желаеме да го осъществим. Освен това Наим остави след себе си доста завещание. Дъщерите му са наследници, ние желаеме и родената от майката-японка щерка, макар че не носи неговото име дружно с другите три дъщери, да получи своя дял ", цитира вестник "Хабертюрк " брата на Наим - Мухарем Сюлейманоглу.

По думите на Зеки Тюркеш околните на починалия разполагали със фотография на дъщерята Наоми Мори, само че като дребна. Известно е името на майката и това, че е журналистка в Япония. До 1993 година е живяла в Анкара с Наим, след което отпътува за Япония и не се връща.

Близките на щангиста се надяват, че тази информация ще помогне, с цел да открият дъщерята и майката.

Преди една седмица 80-милионна Турция изпрати Наим във безконечния му път като народен воин. Щангистът почива в известното гробище на мъчениците Едирнекапъ в Истанбул. Гробът му е паралелно да различен народен воин на Турция - Мехмет Акиф Ерсой, създател на турския народен химн.

Три олимпийски, десетки международни и европейски трофеи, безчет медали, удивление и горделивост у милиони хора остави зад себе си Наим.

Наред с това обаче стоманеният "джобен Херкулес " надълбоко е кътал в сърцето си и копнежа на един татко, мечтаещ да прегърне първородната си щерка, да й даде името, което заслужава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР