Бившият рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии Детелин

...
Бившият рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии Детелин
Коментари Харесай

Баялцалиев: Новият шеф на съдиите не може да промени нищо

Бившият рефер и сегашен инструктор и преподавател на съдии Детелин Баялцалив даде изявление пред " Тема Спорт " по злободневния въпроси, свързани с материята. Той бе преводач от италиански на треньорите Енрико Катуци в ЦСКА и Делио Роси в Левски и в тази връзка изрече мнение и за италианския вид на Царско село тази зима.

Да стартираме с италианската връзка, следите ли Царско село?

- В Италия има доста готови експерти, някои с опит, други не. Нормално е за такава развита страна. От Катуци и Роси, с които съм работил ежедевно, си върша извод, че експертите от там са доста добре готови тактически. Енрико го посрещнахме с оценката, че е преподавател по физкултура. А той беше за времето си почитан треньор. Ариго Саки се бе учил от него на играта в зона. Той ми оказа помощ след това за работата ми като инструктор на съдии. Реферите би трябвало да четат футболната игра и да я схващат. Относно Царско село, ще ми бъде прелестно да се срещна с тези хора, обичам са споделям на футболна тематика с италианци. Катуци беше харесал за ЦСКА млади играчи от Италия от високо равнище клубове, които не могат да се наложат там. Той искаше българския клуб да не заплаща заплатите. Но самите играчите не се съгласиха да дойда тук, макар че щяха да играят постоянно. Та тези италианци, които идват тук, евентуално нямат опция да се осъществят там. Серия Б е много високо равнище. Българският футбол няма по какъв начин да го сравним. Нашите играчи не могат да се наложат освен в Италия, само че и в другите съществени страни. Паднало ни е равнището много. Но вижте Десподов, тук играе, вкарва голове.

Споменахте съставният елемент четене на играта от съдиите, това тук има ли го?

- Смея да настоявам, че проследявам всичко за съдийството ни, макар че съм отлъчен. Когато бях основен инструктор на съдиите, на семинарите идваха огромни фигури от УЕФА. Сега е нищожна работа, 2-3 дни единствено. Имаше занимания на терен, с лектори от Европа - Дейвид Елъри, Стив Бенет, преподавател на ФИФА, който свири Левски - Удинезе 2:0, Ларсен, Кирос Васарас. Имаше тематики по какъв начин съдиите да изследват тимовете, на които ще свирят. В тематиката за авантажа примерно е дали съдията е проучил дали даден тим има добър реализатор на директни свободни удари. И за даден тим, който има Пламен Гетов или Христо Колев е по-добре да се даде нарушаване, а не авантаж. Съдията би трябвало да е проучил това. Придвижването и заставането също. Там четенето на играта е значимо. Имах в този момент видеообучение с едно българско момче в Англия. Обяснявах по какъв начин при игра с открита топка е едно придвижване, при преса е друго. Съдията би трябвало да има упования по какъв начин и къде ще се развият събитията през идващите секунди. Реферът би трябвало да има такива знания, с цел да пести напъните си. Тоест, съдиите би трябвало да схващат от футбол. Много е значимо реферите да са влюбени във футбола от деца.

Защо българските съдии са плахи и неуверени, а на италианските като им се изрепчиш и незабавно вадят картони, а тук примерно Бандаловски в случай че не напсува съдията, все едно не е играл?

- Ако вземеш Станислав Тодоров, не му скачат и не го наобикалят, тъй като се държи авторитетно. Тръгва се от метода, по който се сортират фрагментите в съдийството и по какъв начин те израстват. Качествата на съдията, това в този момент не е най-важно изискване. Гледа се кои хора познаваш, какъв брой са мощни, кой се е застъпил за теб. Това пречи на съдията да покаче червен картон на Бандаловски, нищо срещу момчето нямам. Но при съдиите е по този начин, дай този до момента в който има мощни хора зад тила да го подвигаме, че на следващия ден не се знае. А някой арбитър, който към този момент има опит, само че няма настойници, отстъпва, с цел да освободи място. Тези рефери в А група нямат стаж в долните равнища, където се шлайфа характера. И в А група са като пеперуди, тъй като не са били мачкани в селските и кварталните шампионати. Тук едно време сред тимовете на Хаджи Димитър и Стефан Караджа какви мачове ставаха, там се каляваха съдиите. А тук като ти се издърви един и няма реакция, тъй като съдията няма опит и престиж. И друго, когато се стигне до Дисплинарна комисия, тъй като аз съм викан да изяснявам за какво съм писал отчет срещу един вратар, се гледа интереса на футболиста, на клуба, кой е началник на клуба, а съдията е последна дупка. И по тази причина нямат престиж. А в Италия по-малко от 2 години няма по какъв начин да си арбитър в обещано равнище на футбола. Тук един, дето не го знаят и в Б група, скача напряко в А.
 Касай: С Борислав Михайлов имаме една и съща цел
Касай: С Борислав Михайлов имаме една и съща цел

" Ще дам еднакъв късмет на всички рефери "

Поредният нов началник на съдиите ще промени ли нещо?

- В последните 6 години Кашай е 7-ми началник на съдиите. Проблемът не е кой е началник, а по какъв начин е сложено съдийството. Всеки може да ги плюе, да ги заплашва - ти от на следващия ден не си арбитър. Да му кажат - аз отивам при еди кой си шеф и ще видиш ти. Новият началник нищо не може да направи. Трябва да се промени метода и тактиката от най-ниското равнище на съдийството. Аз съм изхвърлен от тук, само че образовам съдии от целия свят, вървя по шампионати, в този момент април ще съм в Мадрид и Лисабон. А тук не си използваме фрагментите. В нашето съдийство няма спор. Който спори, го изхвърлят. Добре, аз съм навън, поради един дето в този момент се пенсионира. Аз имам назначения от УЕФА като инструктор, а тук не съм приветлив, поради бащата на един арбитър, дето трябвало да е номер едно.

Системата ВАР разглези ли съдиите, пречи ли, оказва помощ ли?

- Системата е доста хубава, до известна степен. В България първо заради късото време и второ - тук се преценява кой е съдията, кой е тима, какво ще стане на следващия ден. И виждаме намеси на ВАР, искрено непотребни. Имам информация, каквато не би трябвало да имам, тъй като ще навредя на някой, който ми я е дал, само че проследявам нещата. Най-лошото тук е, че съдиите не могат да взимат значимите решения в мача. И тези, които управляват процеса се хвалят, че имало незнам си какъв брой намеси на ВАР, само че това не е за похвала, макар че е по-справедливо. И какво, значимите решения ги взима ВАР. Е, по този начин аз на моите години мога да си заставам на пейката и да си изсвирвам тъчове, корнери и като стане въпрос за дузпа, да запитвам оня горе в стаята - имаше ли дузпа. Това умъртви смелостта в съдиите в България. Те не смеят да взмета значимите решения в мача. И по тази причина има толкоз случаи, в които резултата от мача се взема решение не от съдията или футболистите най-много, а от решенията на ВАР. Трябва да се прави по този начин, че в случай че на терена е млад, в кабинката да е умел. Тук една засада, която виждам незабавно по малкия екран при първото повтаряне - има ли засада или не, те я гледат 5 минути. Едните играчи се радват, другите плачат, след това става назад и се получава боза. Това е проблем в международен мащаб, само че тук доста се бавим.

Ще се запазят ли силите на върха в класирането?

- Създаде се действителна конкуренция, дали тъй като ЦСКА стана по-добър и Лудогорец стана по-слаб. Локо Пловдив с играта си ми харесва. Но тук клубовете с финансовите проблеми няма по какъв начин да са конкурентни. Но ето Левски примерно, с 10 хиляди лв. таван, по какъв начин да се изправи против клуба с 50 хиляди евро заплати. Треньорската работа е значима, само че си трябват качествени футболисти. Промяната в играта е видна, само че тя надали ще промени финансовия проблем. Как да има боеспособен тим, като не е ясно идващия месец ще има ли заплати.

А БФС като развръзка и посока, по какъв начин виждаш нещата там?

- Аз съм личност нон грата в този момент. Прогнозата не дръзвам да я върша. (усмихва се широко) Прекалено е хубаво, с цел да е правилно.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР