Бившият ръководител на влиятелния някога колумбийски наркокартел Кали е умрял

...
Бившият ръководител на влиятелния някога колумбийски наркокартел Кали е умрял
Коментари Харесай

Бивш лидер на наркокартела Кали и враг на Пабло Ескобар умря в затвор в САЩ

Бившият началник на авторитетния в миналото колумбийски наркокартел Кали е починал в затвор в Съединени американски щати.

Преди време Хилберто Родригес Орехуела контролираше огромна част от търговията с кокаин в света и беше върл зложелател на Пабло Ескобар.

Прякорът на 83-годишния Орехуела даже беше „ Шахматистът “ поради това, че постоянно изпреварва с един ход конкуренцията и управляващите.

През 1995 година обаче неговият шанс завършва. Той е задържан в Колумбия и в последна сметка, екстрадиран в Съединени американски щати през 2004 година

Бившият водач на картела Кали изтърпяваше 30-годишна присъда за отнемане от независимост в затвор в Северна Каролина, където е умрял от заболяване във вторник.

В пика на своята мощност Хилберто Родригес Орехуела ръководеше наркокартела Кали дружно със своя брат Мигел, написа BBC.

По данни на щатската Агенция за битка с опиатите (DEA) картелът е направлявал към 80% от търговията с кокаин в международен мащаб доникъде на 90-те години на предишния век.

Този монопол е реализиран едвам откакто през 1993 година дългогодишният върл зложелател на Родригес Орехуела - Пабло Ескобар, е погубен.

И до момента в който картелът Меделин на Пабло Ескобар имаше страховита известност поради насилието, с което действаше, братята Родригес Орехуела опитваха да се показват като честни предприемачи.

Те след това признават, че са употребявали подкупи, с цел да получават приятелско отношение от авторитетни политици, с доста от които са били близки и които в никакъв случай не са ги преследвали по този начин, както съперниците им от Меделин.

Родриес Орехуела предпочитал да се разказва като честен предприемач, който има верига аптеки.

Картелът Кали обаче действително употребявал брутално принуждение. Години наред членовете му се борят с съперниците си от Меделин за надзор над доходоносните пазари на кокаин и за маршрутите на доставка.

Смята се даже, че братята Родригес Орехуела стоят зад групировката Los Pepes, която е виновна за гибелта на над 60 родственици и сътрудници на Пабло Ескобар.

Стотици членове на картели, наркопласьори и елементарни хора са убити в кървавия спор за превъзходство, който се води в Колумбия през 80-те години.

Падението на картела Кали стартира през 1995 година, когато полицията арестува Хилберто Родригес Орехуела в първокласното му имение в Кали.

В рамките на година след ареста му шестима от седемте водачи на картела са или мъртви, или зад решетките.

Неговият по-малък брат Мигел, който е задържан два месеца след Хилберто, сега излежава присъда в затвор в Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР