Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е бил арестуван тази

...
Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е бил арестуван тази
Коментари Харесай

Арестуваха Мишел Платини по обвинение в корупция

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е бил задържан тази заран, заяви Mediapart. Акцията е по отношение на следствие за корупция при определянето на Катар за хазаин на Световното състезание през 2022 година Бившият национал на Франция беше отпред на европейската футболна централа от 2007 до 2015 година, когато беше изхвърлен по гледище на Етичната комисия. Срещу него имаше обвиняване и в това, че е получил нерегламентирано заплащане от 2 млн. $ от някогашния президент на ФИФА Сеп Блатер.

По-късно и двамата получиха възбрана да се занимават с футболна активност до 2023 година В момента 63-годишният Платини стои в ареста към Антикорупционния отдел на вътрешното министерство на Франция.
Michel Platini, former UEFA president and French soccer star, arrested today over suspicions of corruption in the awarding of the 2022 World Cup to Qatar. Former Sarkozy adviser Claude Guéant also being questioned. pic.twitter.com/gdYywmpH1s
— EPLSL (@EPLSL) June 18, 2019
Катар получи правото да провежда Мондиала през декември 2010 година По-късно се появиха информации за близки връзки сред Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са били видяни да беседват дни преди избора на Катар за хазаин. Срещу този избор имаше куп митинги.

На по-късен стадий Бин Хамам беше изключен доживотно от футболното придвижване поради спор на ползи. През 2014 година Sunday Times разгласява електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да поддържат кандидатурата му за президент на ФИФА, както и евентуално да гласоподават за Катар при определянето на домакините на международните финали през 2018 и 2022 година
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР