Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се опитва да печели

...
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се опитва да печели
Коментари Харесай

САЩ: Върховният съд спасява Тръмп. Засега.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се пробва да печели време в делото, което се води против него по обвинявания в изборни измами. Сега обаче може и да излезе победител. Върховният съд на Съединени американски щати разгласи, че няма да се произнесе по въпроса с президентския имунитет на Тръмп в скоро време, написа АРД. Това значи, че плануваният старт на делото за изборната машинация - през март - ще би трябвало да бъде анулиран.

Решението на Върховния съд е голямо проваляне за специфичния прокурор Джак Смит, който води обвиняването против Тръмп в това дело.

Какво значи имунитетът на Тръмп

В същото време се появи и нов аудиозапис, за който се твърди, че удостоверява още един път, че Тръмп е оказвал напън върху чиновници на електоралните комисии след изборите през 2020 година. Специалният прокурор Смит държеше Върховният съд бързо да се произнесе дали Тръмп въпреки всичко може да бъде измамен под отговорност от федерален съд или имунитетът му като президент го защищава от такова дело.

Става дума както за отричането от Тръмп и съидейниците му на изборните резултати, по този начин и за подбудителство към протест от страна на някогашния президент. То докара до щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година, при който починаха петима души, напомня АРД.

Специалният прокурор искаше да заобиколи дългата процедура

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че няма по какъв начин той да бъде съден за дейности, които е направил, до момента в който към момента е бил президент. Съдията обаче отхвърли да одобри този мотив. Последва обжалване от екипа от адвокати на Тръмп към апелативния съд. Прокурорът Смит обаче искаше да избегне закъснение и отнесе проблема непосредствено към най-висшата инстанция в американското правораздаване - Върховния съд. Мотивите му бяха, че този случай е от изключително огромно национално значение, напомня АРД.

Върховният съд обаче отхвърли настояването му. Това значи, че в този момент всичко би трябвало да се случи по каналния ред на правораздаването - през всички съдилища по ред на значимост. А това може да отнеме прекалено много време. Първото чуване в Апелативния съд е планувано за 9 януари.

Времето е от голямо значение за Тръмп

Очаква се решението въпреки всичко да бъде взето от Върховния съд, откакто апелативният се произнесе. Това ще бъда първият случай, в който американския Върховен съд ще се произнася по въпроса за президентския имунитет, с който се употребява всеки някогашен и сегашен държавен глава. Заради обстоятелството, че това е казус, надали федералното дело против Тръмп ще успее да започва през март, за когато е планувано, написа АРД.

Тръмп, който е изправен и пред други обвинявания от разнообразни съдилища, не крие желанието си да се върне назад в Белия дом през идната година. Във вътрешнопартийната битка за президентската номинация той е явен любимец. Предварителните избори в Съединени американски щати стартират след едвам няколко седмици. Засега по всичко проличава, че през 2024-а ще станем очевидци на втори рунд Байдън против Тръмп. Затова и някогашният президент се надява да забави оптимално делата, които се водят против него - в случай че завоюва изборите, ще има властта да изиска от основния прокурор да приключи производствата против него.

Още доказателства против Тръмп

По същото време информация на вестник " Детройт нюз " провокира неспокойствие в Съединени американски щати. Вестникът написа за аудиозапис на Тръмп от ноември 2020 година. Според публицистите в него се споделя, че Тръмп оказва напън върху двама чиновници на електорална комисия, молейки ги да не заверяват резултатите от изборите за значим регион в американския щат Мичиган.

Американски медии цитират в тази връзка представителя на Тръмп Стивън Чеонг да споделя, че " всички дейности, подхванати от президента Тръмп, са в осъществяване на задължението му като президент на Съединените щати да съблюдава закона и да подсигурява честността на изборите ”, показва АРД.

Предполагаемото телефонно позвъняване на Тръмп се вписва в модела на държание на републиканеца от това време да приканва длъжностни лица, изборни чиновници и политици да не одобряват резултата от президентските избори. Тръмп загуби изборите от Байдън. До ден сегашен обаче той не признава провалянето си и популяризира лъжата за " откраднатите " избори./факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР