Бившият президент на САЩ беше обвинен, че се опитва да

...
Бившият президент на САЩ беше обвинен, че се опитва да
Коментари Харесай

Заговор в “задния двор”. Тръмп измисли как да победи Байдън

Бившият президент на Съединени американски щати беше упрекнат, че се пробва да помогне на Жаир Болсонару, който загуби изборите в Бразилия, да извърши държавен прелом. Медиите назоваха хипотетичните заговорници и ресурсите, на които разчитаха. За вероятностите на интернационалния съюз на десните популисти - в материала.

" Отровно цвете "

Над 70 конгресмени и депутати от Съединени американски щати и Бразилия се обърнаха към Джо Байдън с искане да изгони Болсонару от страната. Те са уверени, че той е провел протестите в родината си. Освен това той е бил подкрепят от „ авторитетни американци, които са във Флорида ”. И те би трябвало да се санкционират.

Въпреки че Тръмп не се загатва, е ясно, че става дума за него. Във Флорида е главната резиденция на някогашния президент, а Болсонару е негов дълготраен обожател, именуван " тропическия Тръмп ". И обичта беше взаимна. Американецът съобщи, че изцяло поддържа " прелестния човек " Болсонару. Като глава на Съединени американски щати той беседва с бразилеца повече от всеки различен държавен глава.

„ Гардиън “ написа за „ отровното цвете “ на симбиозата на тези двама политици. Синът на Болсонару Едуардо е бил във Вашингтон по време на завладяването на Капитолия през януари 2021 година, а през август 2022 година е обсъждал с близкия кръг на Тръмп разпространяването на данните за изборни измами, показва изданието. Американските публицисти, симпатизиращи на Тръмп, водеха акция за Болсонару в публикации и телевизионни излъчвания. Бразилия се трансформира във втория пазар след Съединени американски щати за обществената мрежа “Гетър ”, основана от някогашния прессекретар на Тръмп Джейсън Милър, който е другар на семейство Болсонару.

„ Сега имаме първата огромна реплика на безредиците в Капитолия “, отбелязва “Ню Йорк Таймс ”. И двата протеста съвсем съответстваха даже на дати: 6 януари в Съединени американски щати и 8 януари в Бразилия. Там копираха облика на американските бунтовници, твърди вестник “Атлантик ”.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви за готовността на управляващите съществено да обмислят екстрадицията на Болсонару. Бразилският сенатор Ренан Калейрос изпрати искане до Върховния съд за формален сигнал в Съединени американски щати този въпрос.

Болсонару отлетя за Флорида на 30 декември, няколко дни преди предаването на властта на новоизбрания президент Луис Инасио Лула да Силва. Той може да остане в Съединени американски щати там до края на януари. Политикът прекара миналата седмица в болница поради болки в корема. През 2018 година на избирателен протест е намушкан с нож, което води до остра чревна непроходимост. Той към този момент е лекуван в клиниката. Въпреки това, виждайки по какъв начин се развиват събитията, Болсонару увери, че ще се върне вкъщи, без да чака да бъде изпъден от страната.

Н ароден съд

Според социологическата работа “Датафолха ” 93% от бразилците осъждат завладяването на държавни здания от протестиращи в Бразилия на 8 декември. Освен това 46% считат, че бунтовниците би трябвало да бъдат задържани. За бунтовниците – са единствено три на 100. Повече от половината от интервюираните считат Болсонару за виновен за безредиците.

Общо арестуваните са към 1800 души. Властите разрушиха лагерите на поддръжниците на някогашния президент, основани наоколо до военни бази, с цел да пропагандират бойците да преминат на страната на бунтовниците. Наказателни каузи са формирани по обвинявания за тероризъм, държавен прелом и нападение против демокрацията. Болсонару е упрекнат в подстрекаване.

Властите също желаеха от федерален съд да замрази активи на стойност 1,3 милиона $ от 52 бразилци и седем компании, за които се твърди, че са финансирали протеста и са транспортирали деятели от провинцията до столицата.

А в имението на Тръмп във Флорида откриха секретни документи, които той взел със себе си, когато напуснал Белия дом. Демократите към момента желаят някогашният президент да бъде съден за организирането на офанзивата против Капитолия. По този случай бяха задържани над 800 души.

Тръмп счита обвиняванията за пресилени и е сигурен, че демократите се пробват да му попречат да бъде определен за президент повторно. Много републиканци обаче също са изтощени от него. Ако през лятото Тръмп абсолютно водеше партията, то през декември загуби шампионата от губернатора на Флорида Рон ДеСантис (рейтинг - надлежно 56 и 65%). Скандалът с безредиците в Бразилия утежни обстановката.

Крайнодесен интернационал

Водещият откривател в Института за Латинска Америка на РАН Александър Харламенко счита, че Тръмп в действителност се е опитал да помогне на Болсонаро. „ Тяхното взаимоотношение беше следено от някогашния старши консултант на Тръмп Стивън Банън, който образува интернационална мрежа от крайнодесни партии “, споделя специалистът.

С това е склонен Владимир Василиев, основен теоретичен помощник в Института за Съединени американски щати и Канада на РАН. " Болсонаро е идеологически непосредствен до Тръмп. Освен това въпросът за признаването на изборните резултати за някогашния американски президент е фундаментален. Подобно на бразилския си сътрудник, той постоянно свързва провалянето си с интензивността на левите сили - измежду американците те са показани да вземем за пример от Бърни Сандърс и Александрия Окасио-Кортес, а бразилците имат да Силва, който даже вкара комунисти в държавното управление “, изяснява експертът.

В същото време съгласно него американските демократи се притесняват, че въздействието на Тръмп върху долната камара на Конгреса ще нарасне прекалено много. По-специално, депутатите към този момент раздухват скандал със секретни документи, открити в гаража на Джо Байдън.

" Тръмп се върна в огромната политика. Той застана зад ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти и въздейства на Южна Америка, по този начин наречения американски заден двор ", акцентира Василиев.

Харламенко обаче не изключва, че опитът на Тръмп да помогне на бразилски съидейник е бил по-скоро жест на обезсърчение. Той има все по-малко последователи в Републиканската партия.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР