Бившият президент на Каталуня Артур Мас обяви, че отстъпва лидерството

...
Бившият президент на Каталуня Артур Мас обяви, че отстъпва лидерството
Коментари Харесай

Каталунският президент подаде оставка като лидер на партията на Пучдемон

Бившият президент на Каталуня Артур Мас разгласи, че отстъпва водачеството на Демократичната европейска партия на Каталуня (PDeCAT) на новите лица на сепаратисткото придвижване на фона на вътрешните несъгласия, които отекват и в медиите, предава Ройтерс.

От едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуня на 27 октомври предходната година, Мадрид пое на „ ръчно ръководство “ размирната област, а сред сепаратистите се появиха пукнатини – едните упорстваха за самостоятелна република, а другите – за разговор с испанското държавно управление за по-голяма автономност, само че в границите на Испания.

Сепаратистите завоюваха нежно болшинство в каталунския парламент на предварителните избори, наложени от Мадрид, на 21 декември.

" Новият стадий изисква нови водачи. Трябва да създадем място за тези, които могат да изведат плана в бъдеще “, съобщи Мас, който бе отпред на партията от 15 години.

Оттеглянето от лидерския пост не значи отдръпване от плана, акцентира Мас. Той дълго поддържаше Пучдемон, излъчен от партията на министър председател на Каталуня. След събитията през есента Пучдемон беше уволнен и избяга в Белгия, с цел да не бъде задържан.

Испанският министър председател Мариано Рахой дефинира 17 януари за дата на първата сесия на новия каталунски парламент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР