Бившият президент Доналд Тръмп е споделил класифицирана информация за американските

...
Бившият президент Доналд Тръмп е споделил класифицирана информация за американските
Коментари Харесай

Тръмп издал на австралийски бизнесмен тайни на американските ядрени подводници

Бившият президент Доналд Тръмп е споделил класифицирана информация за американските нуклеарни подводници с австралийски предприемач малко откакто е напуснал поста си, на среща в частния си клуб " Мар-а-Лаго " във Флорида, оповестиха американски медии.


Вестник " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на неназовани източници, разпознава предприемача като милиардера Антъни Прат, който оглавява една от най-големите компании за опаковки в света.

ABC News, която първа разкри историята, съобщи, че по-късно Прат е споделил чувствителни детайлности за американските подводници с " десетки други хора, в това число повече от дузина задгранични публични лица, няколко от личните си чиновници и шепа публицисти ".

Източници обявиха пред " Таймс ", че разкритията на Прат " евентуално заплашват нуклеарния флот на Съединени американски щати ".

Федералните прокурори, които към този момент проверяват Тръмп за владеене на секретни материали в Мар-а-Лаго след напускането на президентския пост, са разпитвали Прат два пъти за случая, се споделя в отчетите.


Сега Прат може да бъде свикан от прокурорите да свидетелства против Тръмп в процеса за класифицирани документи, който би трябвало да стартира през май идната година във Флорида.

Прат се е срещнал с Тръмп в клуба му в Палм Бийч през април 2021 година и е споделил на някогашния президент, че съгласно него Австралия би трябвало да стартира да купува подводниците си от Съединени американски щати, оповестява ABC.

В отговор Тръмп сякаш споделил на предприемача точния брой нуклеарни бойни глави, които американските подводници носят, и какъв брой тъкмо могат да се приближат до съветските подводници, без да бъдат открити, написа изданието.

Освен делото за класифицирани документи, Тръмп е изправен пред три други обвинявания: едно федерално и едно в Джорджия по отношение на опитите му да анулира загубата си на изборите и да остане на власт, както и едно в Ню Йорк, обвързвано с заплащанията на " пари против безмълвие " в навечерието на изборите през 2016 година на порнозвезда./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР