Бившият премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в Словакия в

...
Бившият премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори в Словакия в
Коментари Харесай

FT: Може ли победата на Роберт Фицо в Словакия да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Бившият министър председател Роберт Фицо завоюва парламентарните избори в Словакия в събота, с което си обезпечи опция да се опита да сформира съдружно държавно управление. В предизборната си акция той даде обещание да спре военната помощ за Киев, което би могло да подкопае напъните на Запада да остане обединен в подпомагането на Украйна във войната с Русия, показва в. „ Файненшъл таймс “.

Фицо и неговата лявоцентристка партия " Смер – Социална народна власт " получиха съвсем 24 % от гласовете, изпреварвайки Михал Шимечка и неговата демократична партия " Прогресивна Словакия ", която се класира втора с близо 17 %. Партията на Шимечка беше отпред в екзитполовете късно вечерта в събота.

Макар че на Фицо може да му е мъчно да образува постоянна коалиция, успеха му ще провокира безпокойствие във Вашингтон и Брюксел, защото може да докара до появяването на още един запазен към поддръжката за Украйна глас в Европейския съюз наред с унгарския министър председател Виктор Орбан. Фицо се опълчва на глобите против Русия и също по този начин твърди, че оказваната от НАТО поддръжка за Украйна подкопава националния суверенитет.

" Задачата на Запада в този момент е да не изгуби Словакия и да се ангажира градивно с Фицо, само че мисля, че Москва чества това, което тя преглежда като пукнатини в източната част на Европа, и Унгария към този момент не е сама ", сподели словашкият анализатор Милан Нич от основания в Германия Съвет за външни връзки.

Резултатът от предварителните избори е неочакван политически реванш за популиста Фицо, който продължава да е забъркан в няколко каузи за корупция и предходната година оцеля при опит на съперниците си да смъкват депутатския му имунитет.

През 2018 година той беше заставен да подаде оставка като министър-председател на фона на всеобщи улични митинги, провокирани от убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и на неговата избраница.

Сега Фицо би трябвало да откри задоволително съдружници измежду разпокъсаните политически партии в Словакия, с цел да избегне нов неустойчив парламент. От май насам страната има технократско държавно управление, назначено от президента Зузана Чапутова, откакто предходната коалиция се разпадна.

Потенциален политически балансьор за сформиране на ново държавно управление е партията " Глас " на различен някогашен министър председател, Петер Пелегрини, която зае трето място с 14,7 % от гласовете. Пелегрини стана правоприемник на Фицо на поста, преди да се скара с някогашния си наставник и да напусне “Смер – Социална народна власт “, с цел да сътвори партия “Глас “.

" Изглежда, че Фицо има шансове да сформира работеща коалиция ", в случай че сплоти напъните си с по-малка ултранационалистическа партия и оправи връзките си с Пелегрини, сподели Нич. Трите партии дружно биха имали 79 депутати в 150-местния парламент, отбелязва „ Файненшъл таймс “.

Фицо би могъл да предложи на Пелегрини опция да се кандидатира за президент следващата година с поддръжката на “Смер – Социална народна власт “, сподели Нич. Изборите за президент дават обещание да бъдат оспорвани, откакто през юни известната Чапутова съобщи, че няма да се кандидатира за президент.

Павол Демеш, някогашен външен министър на Словакия, съобщи: " Фицо няма да бъде толкоз мощен, колкото Орбан, само че Европейски Съюз към този момент се бори да резервира единството си във връзка с Украйна и съм сигурен, че задграничните сътрудници ще са обезпокоени до каква степен може да стигне Фицо в осъществяване на предизборните си обещания ".

Трийсет и девет годишният Шимечка прикани за по-голямо единение на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна и предизвести Словакия на не се доближава към проруските позиции на Унгария.

Въпреки че Фицо и партията му " Смер – Социална народна власт " бяха отпред в анкетите съвсем през цялата предизборна акция, Шимечка като че ли означи късен напредък, което наподобява потвърдиха и екзитполовете.

" По-младите и по-модерни прогресивни словаци в този момент ще имат тежко отрезвяване ", откакто започнаха празненствата си в Братислава късно в събота, когато бяха оповестени резултатите от екзитполовете, сподели Демеш.

Нич съобщи, че неуспехът на екзитполовете да предскажат изборните резултати демонстрира, че " гласоподавателите на „ Смер – Социална народна власт “ не са разговаряли с анкетьорите, откакто са дали своят вот, тъй като ги считат за част от главното политическо течение ".

Фицо завоюва посредством " разпространение на боязън ", написа Беата Балогова, редактор на вестник “СМЕ “ (SME), в оповестена през вчерашния ден публикация. " Той накара задоволително хора да повярват, че либерализмът и човешките права могат да бъдат по-голяма опасност за жителите, в сравнение с необятно публикуваната корупция и сантиментите към (руския президент Владимир) Путин ".

Четири от 11-те съществени партии на изборите не съумяха да преминат 5-процентния предел за влизане в Народното събрание, в това число крайнодясната партия " Република ", която получи 4,75 % от гласовете и се очакваше да помогне на Фицо след вота. Въпреки това Словашката национална партия (СНП), която споделя антиимигрантското обръщение на Фицо, получи 5,6 %.

“Смер – Социална народна власт “ и СНП евентуално ще се включат във обновения спор за незаконната миграция в Централна Европа. Преди изборите Фицо даде обещание да ускори контрола върху мигрантите, тъкмо както Германия и Полша неотдавна вкараха още веднъж инспекции по някои от своите граници, макар че са част от Шенгенското пространство, показва „ Файненшъл таймс “.

На конференция през вчерашния ден след вота той разгласи, че в случай че успее да сформира държавно управление, ще бъдат обновени граничните инспекции по границата с Унгария. Словакия би трябвало да възобнови граничния надзор с Унгария, с цел да понижи притока на незаконни мигранти, сподели Фицо и добави, че това ще бъде един от първите цели на евентуалното му държавно управление.

Победителят на парламентарните избори в Словакия, Роберт Фицо, съобщи още през вчерашния ден, че чака мандат за сформиране на държавно управление и предвижда, че договарянията за коалиция може да траят минимум две седмици, показва Ройтерс.

Фицо, който по време на акцията даде обещание да приключи военната помощ за Киев, съобщи на конференция през вчерашния ден, че Словакия има по-големи проблеми от помощта за Киев, само че ще направи всичко допустимо за започване на мирни договаряния за Украйна. Той акцентира, че позицията му е непроменена.

" Готови сме да оказваме помощ на Украйна за филантропичните й потребности и за възобновяване й, само че позицията ни по отношение на въоръжаването й е известна ", означи Фицо.

" Смятаме, че Украйна е голяма покруса за всички. Ако на " Смер – Социална народна власт " бъде предоставено да образува държавно управление..., ще създадем всичко по силите си да организираме мирни договаряния допустимо най-скоро ", съобщи пред публицистите Фицо, представен от Франс прес. Външнополитическата ориентировка на Словакия няма да се промени, само че това не значи, че няма да се отнасяме сериозно към някои въпроси, свързани с Европейски Съюз, сподели още той.

Словашката президентка Чапутова съобщи нощес, че през днешния ден ще даде на спечелилия от изборите мандат за съставяне на държавно управление, което значи, че някогашният министър председател Роберт Фицо ще получи първи опцията да направи коалиция, показва Ройтерс.

Макар изборната победа на Фицо да не вещае завой във външнополитическата ориентировка на страната, връзките с Европейски Съюз и помощта за Украйна може да пострадат, изричат опасения някои анализатори.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР