Бившият премиер Иван Костов е с положително впечатление от първоначалната

...
Бившият премиер Иван Костов е с положително впечатление от първоначалната
Коментари Харесай

Командира хвали Промяната: Няма го мутренският жаргон и бабаитското поведение

Бившият министър председател Иван Костов е с позитивно усещане от първичната работа на държавното управление с министър-председател Кирил Петков. Пред " Дарик радио " той открои новия жанр в политическия живот, заложен от обединението, образувала държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната ".

" Полека-лека сякаш нещо се трансформира. Виждам позитивна смяна, говоренето на тези хора е друго спрямо това, на което бяхме привикнали 12 години. Не е езикът на улицата, не е мутренският диалект, не е бабаитско държание. Може да вършат неточности в очите на техни критици, само че езикът, думите, държанието, смисълът е различен. Може някой да не е склонен с Петков, само че той непрестанно застава и приказва със съдържателни слова, не ни праща в махленски сленг да се чудим какво да мислим. Думите му са ясни, елементарни ", сподели Костов.

Костов уточни и несъгласия с думи или дейности на Петков. Според него министър председателят не е прав, потвърждавайки, че всички го нападат, а това показвало, че е на прав път.

" Не е тъкмо по този начин. Когато го нападна неговата съпротива, тогава е на прав път, само че в случай че го нападат негови съидейници - хора, които милеят и са дали своят вот за него, е напълно друго. Трябва да може да направи тази разлика. Не всяка офанзива е доказателство, че си на прав път ", сподели министър председателят в интервала 1997 - 2001 година

Според някогашния водач на ДСБ министър председателят и шефката на кабинета му Лена Бориславова не е трябвало да вършат описи с хора, които са в основата на корупцията в страната. През тази седмица Петков даде листата на прокуратурата, а през днешния ден осведоми, че в него е и основният прокурор Иван Гешев, без да го загатва поименно.

" Трябва да се мисли един-два хода напред. Добре, казваш тези неща и какво ще се случи? Много елементарно беше да се планува какъв ще е отговорът на прокуратурата. Така колелото още веднъж се затвори в изпълнителната власт, в този момент към този момент с дейна позиция на прокуратурата. Какво ще стане в идващия ход - Министерство на вътрешните работи в този момент би трябвало да отговори има ли данни и за какво ги е крило, в случай че има данни, за какво не е работило по тях, за какво е оставило да изстинат следите, в случай че е по този начин. Всички минуси отиват в изпълнителната власт още веднъж. Всички ще повтарят това, забравяйки нещо доста значимо, прокуратурата има проверяващи функционалности по Конституция, тя е проверяващ орган, ръководи следствието, следователите. Вината отново е в прокуратурата, само че това ще е в очите на малко на брой просветени, които познават Конституцията ", сподели Костов.

" Ново искане за премахване на Гешев ще разобличи този Висш съдебен съвет "

Костов е уверен, че решението на Конституционния съд, съгласно което министърът на правораздаването може да изиска започване на процедура във Висшия правосъден съвет за премахване на един от " тримата огромни " в правосъдната власт, не разчиства пътя за махането на Иван Гешев. През лятото на предходната година служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов сезира съда, откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли като неприемливо настояването му за премахване на ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев.

" Конституционният съд се намеси по този начин, че сподели, че Висшият правосъден съвет е или незапознат, или доста злотворен орган в страната. Ако даже един от конституционните съдии беше с друга теза, Висш съдебен съвет щеше да има оправдание за тълкуването си. Цялото това болшинство в правосъдния съвет или фундаментално не познава закона на страната, или са зловредни и са част от някаква проведена група, която пази несъмнено статукво. Залагам по-скоро на второто, не мога да позволи дотам да не познават Конституцията, въпреки да не го изключвам напълно. На процедура решението споделя, че Висш съдебен съвет противоконституционно препятства работата на правосъдния министър ", сподели Костов.

Според него в случай че правосъдният министър Надежда Йорданова изиска процедура за освобождение на Иван Гешев, тя е обречена, щом е в ръцете на този Висш съдебен съвет и наподобява по-благоразумно такава да бъде импортирана при идващ негов състав. Въпреки това Костов счита, че Йорданова " ще направи добре ", в случай че внесе в този момент искане, тъй като Висш съдебен съвет ще " затъне в процедура и отсрочване ", което ще го разобличи още по-силно. След такова разкритие идващият състав на Висш съдебен съвет би трябвало да освободи актуалното болшинство в него като магистрати.

" Кой в България, който знае, че има Конституция и е била нарушена, ще вземе за чиста монета каквото и да било мнение на болшинството на Висш съдебен съвет? Аз да вземем за пример просто няма да допускам, каквото и да кажат. Следващият Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа ситуацията на всички тях като хора, навредили тежко на престижа на правосъдната власт и имат ли право да са магистрати в бъдеще ", заключи Костов.

По думите му министърът на правораздаването Надежда Йорданова е консистентен и логичен човек.

" Тя явно има задоволително човешки качества - храброст, увереност, рефлективен, бърз разум, знае какво прави, допускам, че ще избере второто и ще внесе настояването за освобождение на Гешев.

Според Костов основният прокурор Гешев и председателстващият до края на февруари Антикорупционната комисия Сотир Цацаров са смешни в очите на хората с взаимните си инспекции.

" Ако знаят какъв брой са нелепи, в случай че могат да се погледнат за момент в профил. Да схванат какъв брой надалеч са от действителния свят. Как им се е привидяло нещо, виждало им се е в продължение на годините като вярно и не престават да си мислят, че са там, но светът е различен и се трансформира. Цялата човешка природа на естествените хора е да се приспособяват към променените условия. Тези хора не могат да се приспособяват, да се свържат към действителността ", сподели Костов.

Накрая на диалога Костов разяснява и актуалните нараснали цени на газа и електрическата енергия.

" Внесена извън инфлация и породен от съветската политика скок на енергийните цени в цяла Европа. Путин е този, който подвигна цените на електрическата енергия, ограничавайки продажбите на газ в сегмента ден напред на тържищата, отказвайки да продава газ отвън дълготрайните контракти, прибирайки част от газа, увеличавайки цените на суровия нефт, изостряйки рецесията с Украйна. Това е работа на Кремъл. Закъсняло сурвакане на Путин ", сподели Костов.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР