Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан днес в Главна

...
Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан днес в Главна
Коментари Харесай

След нов разпит в полицията Борисов, заяви, че не притежава кюлчета злато

Бившият министър председател Бойко Борисов е бил разпитан през днешния ден в Главна дирекция " Национална полиция ". В Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков заяви за събитието, за което предварителна информация нямаше, като разяснява, че Борисов би трябвало да каже има или няма пачки в нощното му шкафче, както и златни кюлчета.



" Борисов би трябвало да каже коя е Мата Хари, за която се твърди, че е сложила парите и кюлчетата и ги е снимала. Мисля, че е редно той да е по този начин добър да спомага на органите за следствие да открием Мата Хари и да изясним посредством нея какво е станало ", сподели Рашков в коридорите на Народното събрание.

" Докато паднат, по този начин ще бъде ", разяснява Борисов след разпита на въпрос чака ли да бъдат извършени още такива. Пред публицистите, които по думите му са извикани " ей по този начин да има, че Борисов е викан на разпит ", в началото той опитва да смени тематиката, изтъквайки, че е поддържал прихода на българите висок, а цената на газа и тока ниска години наред, и се е справил с Европа с миграцията. Впоследствие сподели, че нито е купувал, нито има кюлчета.

По информация на Би Ти Ви разпитът е бил 20-минутен, а Борисов сподели, че е извикан по телефона.



На 4 януари Бойко Рашков заяви, че в Министерство на вътрешните работи е почнала инспекция на фотосите с банкноти и кюлчета злато в нощно шкафче, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция " Бояна ", когато тя е била населявана от някогашния министър председател Бойко Борисов. Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по ТВ+, че в случай че чиновниците на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) преценяват, че е значимо за решение на случая да бъде разпитан и самият Борисов, то тогава би трябвало да го създадат. " Ако съм аз, няма да пропусна да го разпитам. Ако уточни коя е Мата Хари, откакто твърди, че знае коя е, то тогава ще можем да проверим дали и по какъв начин тези пачки и кюлчета са били сложени в нощното шкафче ", сподели Рашков.

Той добави, че прокуратурата се е задействала още веднъж по случая, откакто е схванала, че Министерство на вътрешните работи води следствие. В средата на предишния месец Софийската градска прокуратура изиска от Българска народна банка експертиза и информация по серийните номера на банкнотите. " Има няколко случая, при които интензивността на прокуратурата идва след тази на Министерство на вътрешните работи. Защо? Страхуват се от това, което ще откри едно независимо следствие ли ", попита Рашков.

В началото на юни 2020 година до медиите анонимно бяха изпратени първо, а по-късно и. Те посочваха главно нощно шкафче с револвер от горната страна, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от фрагментите - и кюлчета злато. На една от фотосите се виждаше латентен на спалня мъж, а самият Борисов удостовери, че това е той. Месец по-късно последва и, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя с дълга черна коса и съгласно някои анализатори на фрагментите - найлонови ръкавици.

Разпространяването на фотосите стана мотив на който разгласи, че го нападат с компромат, изработен като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Все отново министър председателят тогава удостовери, че фотосите са от интериора в " Бояна ", и допусна поради типа на мокета, че компроматът е отпреди година - по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийци.

По-късно Борисов доста пъти упрекна за фрагментите президента Румен Радев, както и незнайни конспиратори, които работили " като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ". След това разгласи, че жена, която му е близка и която алегорично назова, е отишла в жилището му в " Бояна ", до момента в който него го няма, и е аранжирала парите и златото. Снимките обаче явно са правени в разнообразни дни, видно от интериора в стаята. Така най-после Борисов се спря на версията, че става дума за доста дами и той не е сигурен коя от тях е фотографът. След това още няколко пъти до медиите бяха изпращани фотоси с сходно наличие.

В последна сметка прокуратурата стартира следствие по публикуваните фотоси. Проверката обаче беше спряна поради липса на данни за закононарушение, като беше конкретизирано, че не може да се откри на кои дати са направени фотосите и дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са същински, както и дали кюлчетата са златни.

Втори разпит за Борисов откогато не е на власт

На 15 юли 2021 година Борисов бе свикан в полицията, където се яви за " снемане на сведения " с юрист Менко Менков. В Главна дирекция " Национална полиция " той остана 45 минути. Тогава нямаше публична информация защо Борисов бе свикан за сведения, само че за призовката заяви самият той на 13 юли на брифинг в централата на партията, когато сподели, че може и да не излезе жив след разпита.

" За страдание и по трите сигнала, за които давах сведения, всичките са, че някой нещо чул, че някой, като правил крос, нещо приказвал. Това са сигнали от 2009 до 2012 година Те са със опасност, че някой ще го хапвам ", описа сбито някогашният министър председател Бойко Борисов за мотива за призоваването му през днешния ден.

Сагата с призоваването на Борисов на разпит стартира след посещение на вътрешния министър в предаването " Евродикоф " на 28 май. Тогава Рашков съобщи, че ще сезира прокуратура за дейности на някогашния министър председател. Пред " Евроком " той описа за своя среща с неизвестен очевидец, който твърди, че Борисов го е заплашил. Според анонимния очевидец Борисов му споделил: " Имаш жена и деца, които няма да схванат дали не ядат твоето месо. "

Името на очевидеца тогава не бе обявено, само че поредност обществени събития, мнения и подмятания насочват вниманието към някогашния началник на Държавен фонд " Земеделие " от 2009 година Светослав Симеонов, написа в собствен материал " Свободна Европа ".

Няколко дни по-късно Рашков добави информацията. От обясненията му се разбра, че става дума за следствие за злоупотреби против министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил " към 200 000 лв. ". Рашков сподели, че очевидец по това дело е дал показания против министъра, само че скоро по-късно е бил застрашен от Борисов с въпросната фраза. След опасността очевидецът е трансформирал показанията си. Това пък е довело до " смачкване на делото ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР