Бившият председател на парламента и бивш депутат от Има такъв

...
Бившият председател на парламента и бивш депутат от Има такъв
Коментари Харесай

Ива Митева отново се завръща в парламента, не като депутат, а като директор

Бившият ръководител на Народното събрание и някогашен народен представител от " ИТН " Ива Митева още веднъж се завръща в Народното събрание като шеф на дирекция " Законодателна активност и право на Европейския съюз ", удостовери самата тя пред " Дневник ". Този пост тя заемаше още преди да влезе в политиката, както и по време на активността на 48-то Народно заседание. Тогава Митева към този момент беше напуснала " ИТН " откакто партията не мина прага от 4% от гласовете на гласоподавателите за влизане в Народното събрание.

Завръщането на Митева в Народното събрание става с помощта на закона за държавния чиновник, в чиито заключителни разпореждания е записано, че държавен чиновник, който бъде определен за депутат, има право след преустановяване на пълномощията му да се върне на заеманата от него служба. В изборния кодекс е посочено, че претендентите, които са на обществена служба, наложително би трябвало да употребяват заплатен или неплатен годишен отпуск за времето от регистрацията за изборите до оповестяването на резултатите.

От януари 2020 година до момента Ива Митева е оглавявала дирекцията в промеждутъците от време, в които не е била народен представител, а по време на предизборните акции е била в неплатен отпуск. Сега тя още веднъж ще съветва народните представители за качеството на законодателството им.

Ива Митева беше главният правист на " ИТН ". Тя беше ръководител на първите два къси Народното събрание - 45-ото и 46-ото Народно заседание, когато партията на Слави Трифонов беше надлежно втора политическа мощ (след ГЕРБ-СДС) и първа политическа мощ в Народното събрание. След отпадането на партията от Народното събрание след изборите на 2 октомври, тя напусна " ИТН " и по-късно сътвори обединението " Заедно " дружно с Любомир Каримански (също напуснал " ИТН ", бел.авт.), с която взе участие на вота на 2 април и взе под 1% от гласовете на гласоподавателите.

Колегата ѝ Любомир Каримански, който след отпадането на " ИТН " от Народното събрание стана специалист към Министерството на финансите, в този момент разгласи пред Българска национална телевизия, че не би могъл да се върне на предходната си служба защото към този момент е бил напуснал. Добави и че все още няма предложение още веднъж да се стане специалист във ведомството, само че в случай че има такова ще го обмисли. " В момента съм зает с разбор по един европейски план, което ми е много забавно ", добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР