Бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник Мачей

...
Бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник Мачей
Коментари Харесай

Бивш полски министър отива в затвора

Бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместител Мачей Васик от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) бяха наказани на две години затвор за корист с власт на предходни длъжности, заяви организация PAP.

През 2015 година, седмици откакто ПиС пристигна на власт, президентът Анджей Дуда помилва Камински, който беше приет за отговорен в корист с власт, до момента в който беше началник на организацията за битка с корупцията. Помилването му разреши да стане министър.

Юристите се съмняват дали Дуда е имал право да помилва Камински, преди съдът да издаде дефинитивно решение по делото му, а опозиционни политици споделиха, че решението му е политическо.

Конституционният арбитражен съд, който съгласно критиците е бил политизиран по време на ръководството на ПиС, постанови през юни, че президентът има право да го помилва, спасявайки държавното управление на ПиС от евентуално уволняване на министър в година на избори.

Дни по-късно Върховният съд на Полша постанови, че делото за корист с власт би трябвало да бъде обновено.

В сряда апелативен съд във Варшава осъди Камински и Мачей Васик, негов някогашен заместител в министерството на вътрешните работи, на две години затвор, а други двама чиновници на службата за битка с корупцията на по една година, заяви организация PAP.

Присъдата е окончателна и значи, че Камински, считан за непосредствен до водача на ПиС Ярослав Качински, и Васик евентуално ще изгубят своите парламентарни мандати. ПиС загуби властта от алианс от проевропейски партии след изборите на 15 октомври.

Нямаше неотложен знак, че Камински или Васик ще бъдат изпратени в пандиза, като и двамата отхвърлиха решението на апелативния съд.

" Това е присъда, която ние не признаваме и няма учредения за преустановяване на нашите мандати ", сподели Камински на конференция.

" Не се усещаме отговорни или наказани, бяхме помилвани от господин президента ", добави Васик.

Критиците споделиха, че Камински и неговите сътрудници са преследвали корупцията с прекалено старание, когато са били на поста, употребявайки способи, които съгласно тях от време на време заобикалят законите и също са преследвали почтени хора. Камински твърди, че корупцията е леке за полската народна власт, " с което би трябвало да се борим задълбочено ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР