Бившият пакистански президент Первез Мушараф почина днес в болница в

...
Бившият пакистански президент Первез Мушараф почина днес в болница в
Коментари Харесай

След дълго боледуване почина бившият президент на Пакистан Первез Мушараф

Бившият пакистански президент Первез Мушараф умря през днешния ден в болница в Дубай след дълготрайно заболяване, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Пакистанската войска и посолството на Пакистан в Обединените арабски емирства оповестиха гибелта на някогашния началник пакистански водач. Первез Мушараф бе на 79 години. Той бе отхвърлен от властта в Пакистан през 2008 година

Командващите на пакистанските военноморски, сухопътни и военновъздушни сили показаха съболезнования във връзка кончината на Мушараф.

Мушараф, някогашен военачалник с четири звезди, бе назначен отпред на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 година, който по това време беше министър председател на страната. Година по-късно Мушараф завзе властта в Пакистан с анемичен прелом. През 2001 година той се разгласи за президент на страната, като резервира и поста на министър председател и на шеф на сухопътните сили. През 2002 година президентският му мандат бе продължен с пет години.

През 2007 година Мушараф влезе в спор със личните си съратници, които упорстваха за договаряния с опозицията, а също и с Върховния съд, който се разгласи срещу неговото присъединяване в следващите президентски избори. Мушараф подцени това мнение и на 6 октомври 2007 година бе избран отново за втори мандат. Но Върховният съд се забави с одобряването на резултата от изборите и по този начин се стигна до вътрешнополитическа рецесия в Пакистан.

На 3 ноември 2007 година Мушараф вкара изключително състояние, прекрати действието на конституцията и на редица цивилен свободи. После той постави клетва за президент и се отхвърли от командването на сухопътните сили. През февруари на 2008 година на парламентарните избори победи опозицията и по този начин се стигна до импийчмънт на Мушараф през април на същата година. След това той отпътува за Лондон.

През 2013 година Мушараф се върна в Пакистан за присъединяване в парламентарните избори. Но против него бяха заведени няколко каузи. Бе издадена и заповед за ареста му и му бяха повдигнати публични обвинявания. Мушараф бе подложен под домакински арест. През 2016 година той получи позволение да напусне страната за лекуване, само че даде обещание, че ще се върне, с цел да се съобщи на правосъдните управляващи. Това по този начин и не се случи и през декември 2019 година Мушараф бе наказан от Специалния съд на Пакистан на гибел поради страна измяна по отношение на това, че е отменил конституцията и е въвел изключителното състояние в страната през 2007 година

През последните години Мушараф живееше с Дубай.

През юни 2022 година околните на Мушараф оповестиха, че той е признат в болница поради болестта амилоидоза, което е нелечимо и което му е било диагностицирано още през 2018 година То води до струпване на анормално променени протеини в междуклетъчното пространство.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР