Бившият началник на Охранителна полиция в Пловдив Виктор Празов спечели

...
Бившият началник на Охранителна полиция в Пловдив Виктор Празов спечели
Коментари Харесай

Порицаният полицейски шеф в Пловдив Виктор Празов - невинен за побоя над протестъри

Бившият шеф на " Охранителна полиция " в Пловдив Виктор Празов завоюва делото за наложеното му наказване " неодобрение " в период за половин година.

То му бе наложено след ескалация на митингите против държавното управление и основния прокурор Иван Гешев в столицата през септември 2020-а, където Празов е командирован дружно с няколко подчинени му униформени. Тогава чиновниците на реда постановяваха няколко протестиращи, измежду които журналистът Димитър Кенаров. Година по-късно грозните подиуми станаха мотив за уволнения и разпределяне на санкции.

Виктор Празов е показал, че за задържането на журналиста е разбрал едвам когато са му поискани пояснения през юли/август 2021 година Бил е командирован в София от шефа на пловдивската полиция. Счита, че не е направил посоченото нарушаване, не е бил уведомяван за задържането на Кенаров и отвеждането му в районното, заради което няма по какъв начин да реализира надзор над чиновниците с оформянето на нужните документи, обяснил Празов. Заявил, че е осведомен с нормативните документи, изготвил е подробна докладна бележка за хронологията на събитията, провел е инструктаж на чиновниците от пловдивската полиция, които са били командировани, с внимание към етичните правила.

" В преписката по дисциплинарното произвеждане не се откриват данни Празов да не е извършил отговорностите си. Пропуските и нарушаванията при съответното задържане на Кенаров, позволени от обособени чиновници, обосновават отговорност на тези чиновници, само че не и на Празов в качеството му на шеф на " Охранителна полиция ". Правомощията по надзор допускат доклад и инспекция на осъщественото, а не директно и директно наблюдаване на работата на всеки един чиновник, във всеки миг на осъществяване на служебните функционалности ", се споделя в претекстовете на съда за анулация на наказването.

Според магистратите заповедта за дисциплинарно наказване е издадена в нарушаване на нормите. Мнението им е, че събраните доказателства даже работят в интерес на Празов - че като началник на командированите чиновници от пловдивската полиция е основал организация, направил е инструктаж, давал е инструкции за предприемане на дейности при вероятно задържане и.т.н

" По делото не се открива Празов да не е извършил заповеди и разпоредби на министъра на вътрешните работи, заместник-министрите и основния секретар на Министерство на вътрешните работи и на директните ръководители. Предвид това, обжалваната заповед следва да бъде анулирана като незаконосъобразна ", гласи решението на Административния съд в града под тепетата, цитира Марица.

Освен това Столична дирекция на вътрешните работи ще би трябвало да заплати 760 лева на Празов за разходи.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР