Бившият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс кацна във Вашингтон

...
Бившият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс кацна във Вашингтон
Коментари Харесай

Дипломатически супергерой? Лиз Тръс е тайното оръжие на Байдън за Украйна

Бившият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс кацна във Вашингтон тази седмица, с цел да изрази поддръжка за Украйна пред скептичните републикански законодатели. 

И от двете страни на Атлантическия океан има очаквания, че тя може да помогне за ориентиране на дебата в американската десница от изолационизъм към дейна интернационална роля, подкрепяна както от английския министър председател Риши Сунак, по този начин и от американския президент Джо Байдън.

Лиз Тръс, която в действителност не е обожател на нито един от двамата, е малко евентуален дипломатически супергерой, написа в разбор по тематиката Politico.

Визитата в Съединени американски щати идва година откакто унизителната ѝ оставка постави завършек на пагубния ѝ мандат като най-кратко служилия министър-председател на Англия, отбелязва изданието.

След края на 49-дневния си престой на Даунинг стрийт Тръс се пробва да си извоюва място като бранител на десните политики по света.

Тя е във Вашингтон като част от делегация на Консервативната организация " Приятели на Украйна " дружно с някогашните водачи на торите Иън Дънкан Смит и Майкъл Хауърд. Групата има претрупан график, като са планувани към 25 срещи с консервативни американски законодатели и мозъчни тръстове.

Пристигането на делегацията съответствува с опълчването сред Байдън и републиканските законодатели, които се бавят с настояването за изпращане на още милиарди долари военна помощ за Украйна. Тази есен Конгресът на два пъти одобри законопроекти за разноските, в които липсваше финансиране на спора.

Републиканците се пробват да обвържат поддръжката за Украйна с ограничения за подсилване на американско-мексиканската граница.

Бившият президент Доналд Тръмп, за който се чака да завоюва номинацията на републиканците за общите избори следващата година, споделя този песимистичен взор към помощта за Украйна. Още през май той отхвърли да разяснява даже въпроса дали Украйна или Русия би трябвало завоюва войната.

Следващата седмица се чака да се организира гласоподаване в Сената по пакета от помощи на Байдън на стойност 106 милиарда $, от които 61,4 милиарда $ са за Украйна. Високопоставени дипломати се надяват, че точно Лиз Тръс може да помогне за излаз от задънената улица.

" Те внасят по-автентичен глас към тези републиканци, които обичат да приказват с хора от личната си партия - не са обременени от държавната политика, не им се постанова да споделят някакви хубави неща за администрацията на Байдън. Ако това резонира с републиканските законодатели по метод, по който държавните управления не го вършат, тогава всичко е наред ", споделя един от английските чиновници в делегацията.

Пълноценната дясна стратегия на Тръс може и да е приключила с злополука на Даунинг стрийт – само че я слага в добра позиция пред републиканската десница.

Тръс побърза да поддържа категорично Републиканската партия преди пътуването, като разяснява пред WSJ, че се надява " през 2024 година в Белия дом да се върне републиканец " и продължи: " В Съединени американски щати би трябвало да има консервативно управление, което още веднъж да е задоволително самоуверено, с цел да назова враждебните режими зло и опасност. "

Джон Е. Хербст, старши шеф в Атлантическия съвет и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Киев, съобщи, че неговият мозъчен концерн поддържа делегацията, тъй като е склонен, че Вашингтон има " жизненоважен интерес... да се увери, че Русия ще загуби в Украйна ".

" Когато депутати от торите идват в Съединени американски щати, с цел да обяснят на популистки настроените републиканци, че политическият им мироглед за Украйна е огромна неточност, ние считаме, че те би трябвало да бъдат подкрепени ", сподели той.

Забележително е, че делегацията върви по стъпките на Борис Джонсън – различен някогашен английски министър председател, който няколко пъти тази година пътува до Вашингтон, с цел да изложи причините си в поддръжка на Украйна пред колебаещите се републикански депутати, отбелязва още Politico.

По време на обяд, проведен от проукраински мозъчен концерн надълбоко в републиканската територия на Далас, щата Тексас, Борис Джонсън съобщи, че успеха на Владимир Путин ще бъде " ужасна по своите последствия ".

Напомни за претенциите на Китай към Тайван, които са съществена външнополитическа грижа за американските политици от всички посоки - изключително за републиканците.

Дънкан Смит, който е глобен от Китай поради рецензиите си към спазването на човешките права, по сходен метод предизвести в тирада пред фондация " Херитидж " тази седмица, че спорът в Украйна и заканите на Китай против Тайван са " непреклонно свързани " от " нова ос на тоталитарните страни ".

" Пренебрегването на една от тях значи да се умножи заплахата от другите. Ако Украйна загуби или бъде принудена да подписа някакво едва съглашение с Русия... това на собствен ред ще бъде най-силният сигнал, че свободният свят няма да поддържа Тайван. ", изясни той.

Дали задоволително републиканци са подготвени да се вслушат, следва да разберем.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР