Бившият министър на финансите в кабинета Борисов 1“ Симеон Дянков

...
Бившият министър на финансите в кабинета Борисов 1“ Симеон Дянков
Коментари Харесай

Дянков: С Костов и Орешарски можем да помогнем на Борисов


Бившият министър на финансите в кабинета „ Борисов 1 “ Симеон Дянков предвижда повишение на налози те до две години. „ Предполагам, че би трябвало да се вдигнат налози те през идващите години, тъй като се покачиха обществените придобивки “, сподели той пред бТВ, съобщи БГНЕС. Според него най-вероятно това ще се случи до 2 години. Дянков счита, че може да се увеличи Данък добавена стойност, тъй като той се събира по-лесно.

Бившият финансов министър разяснява и метода, по който са вдигнати пенсиите и другите обществени придобивки през последните месеци. Според него парите за тях би трябвало да се вземат от други пера в бюджет а, които да бъдат съкратени, а не да се взимат нови заеми. Например, да се понижат парите за защита. “Трябваше да се създадат други промени в бюджет а, не да се харчи повече ”.

Той предлага в помощ на кабинета да бъде основана комисия от специалисти , измежду които да влязат освен той, а също по този начин някогашните министър председатели и финансови министри Иван Костов и Пламен Орешарски. Тази комисия би трябвало да бъде самостоятелна и експертна.

„ Смятам, че държавното управление би трябвало да се облегне и на други специалисти отвън Народното събрание и държавното управление. Така се прави и в множеството европейски страни “, сподели Дянков.

Според него държавното управление тича след рецесията. Той го прикани повече да слуша бизнеса.

„ Кабинетът би трябвало повече да се слуша бизнеса. Сега имаме повече познания за това какво се случва с ковид. Вече имаме образеца на диалози в други страни сред държавните управления и бизнеса “, съобщи Дянков и предложи да се употребява този опит и у нас.

Бившият финансов министър също по този начин предизвести, че рецесията, която е обхванала сега бизнеса, може да се трансферира и върху банките. „ Рискове има. Намираме се в обстановка, когато бизнесът към този момент изнемогва, скоро тази рецесия може да се трансферира и към банките. Българска народна банка работи добре в тази обстановка “, счита Дянков. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР