Бившият министър на финансите Симеон Дянков коментира актуалната политическа обстановка

...
Бившият министър на финансите Симеон Дянков коментира актуалната политическа обстановка
Коментари Харесай

Симеон Дянкове оптимист за 2023 г. Тя ще бъде година на ново начало и в политиката, и във финансит

Бившият министър на финансите Симеон Дянков разяснява настоящата политическа конюнктура у нас в предаването " 7 със 7 " по NOVA NEWS.

" Ще има ново начало в политическия набор. Не останаха десни политици. С изключение на Мартин Димитров. Хората имат потребност от десен политически обект. Следващата година ще е година на политически промени, тъй като актуалните политици се " поизхабиха “, добави той.

Дянков сподели, че за България миналата година е била тежка и стопански, и финансово. По неговите думи предходното постоянно държавно управление е объркало доста нещата в обществените финанси и през 2023 ще страдаме от това. Дянков счита, че да няма постоянен бюджет е било добра концепция на служебното държавно управление, тъй като другояче в Народно събрание щеше да стане " наддаване ". Той бе безапелационен, че напролет ни би трябвало постоянен бюджет.

Финансистът изясни, че високите лихви ще продължат до април – май 2023. Това ще се отрази на заемите и надлежно и на семействата, уточни той. „ България върви към по-големи задължения и лихви по по-големи задължения “, сподели Дянков.

Той проучва: „ Няма късмет България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година Закъсняхме с редица ограничения като понижаване на инфлацията, законодателни промени. Най-ранната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2026 година “ 

Дянков: Ако нямаме постоянен бюджет до пролетта, ще изпуснем шанса си за еврозоната

По негови думи инфлацията е стартира малко да понижава, само че и в еврозоната понижава и то бързо. Той разясни, че България би трябвало да стигне под 10 % инфлация, с цел да приказваме за влизане в еврозоната. Дянков бе безапелационен, че повишаване на цени и артикули няма да има при влизане в еврозона, тъй като България е в система на валутен ръб. „ Ние сме към този момент сме в доста огромна инфлация “, уточни той. За приемането на еврото той сподели, че в по-малките обитаеми места стои въпросът за спестяванията в левове - по кое време и по какъв начин ще се извърнат. Това е тематика, по която би трябвало да се приказва в този момент, с цел да няма проблеми и спекулации когато се одобри еврото, добави той.

„ Важно е да има постоянен кабинет до пролетта, с цел да има постоянен бюджет. Ако това не се случи не може да се водят диалози за еврозоната. Това е значимо и за влизането в Шенген “, сподели Дянков.

Той е оптимист за последваща 2023 – та година. „ Тя ще бъде година на ново начало и в политиката и във финансите “, приключи Дянков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР