Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен

...
Бившият македонски премиер Никола Груевски, който от вчера е обявен
Коментари Харесай

Груевски избяга в Унгария

Бившият македонски министър председател Никола Груевски, който от през вчерашния ден е разгласен за общодържавно търсене, е избягал в Унгария.

" През последните няколко дни получих безпределно доста закани за живота ми. В момента се намирам в Будапеща и тук потърсих политическо леговище от унгарските управляващи. Винаги ще остана правилен на идеята на Македония и в никакъв случай няма да отстъпя от нея ", написа доскоро в личния си профил във " Facebook ".

В момента управляващите в Скопие ревизират дали това е същинският профил на Груевски в обществената мрежа.

" Все още не знаем дали става въпрос за бягство. Трябва да разберем и да се убедим, че Груевски е отвън страната ". Това сподели македонският министър председател Зоран Заев във връзка написаното в обществените мрежи. " Без заповед за арест силите на реда нямаха право да подхващат каквито и да се дейности за нарушение на неговата независимост и придвижване, в това число и да го наблюдават. За сходно нещо би трябвало да има правосъдно решение ", сподели още Зоран Заев. Той съобщи, че " не може да каже кой носи виновност за случилото се ".

Вътрешният министър Оливер Спасовски попита " за какво съдът не наложил мярка задържане под стража ". В момента се прави цялостна инспекция на всички коли и има засилено полицейско наличие на изхода от Скопие и всички гранични пунктове.

Груевски получи две години ефикасна присъда по делото „ Танк “ за закупуването на служебния му „ Мерцедес “ за над 650 000 евро, до момента в който беше министър председател. По делото „ Танк “ някогашният министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше наказана на шест години затвор.

Груевски ръководи еднолично Македония в продължение на 10 години - до януари 2016 година. Той бе заставен да подаде оставка след всеобщи митинги и разкритията за тежки корупционни схеми, напън върху правосъдната система и цялостен надзор над медиите.

В края на 2017 година Груевски подаде оставка като водач на ВМРО-ДПМНЕ. В момента той е почетен ръководител на партията, а сегашният водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се счита за негово протеже. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР