Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев може и да

...
Бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев може и да
Коментари Харесай

По едно от делата за КТБ съдът пита Сърбия може ли да разпита Цветан Василев

Бившият мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев може и да бъде разпитан по едно от отделените каузи за източването на банката. Става въпрос за процеса за укриване на налози, заведено против пиар специалиста Соня Колтуклиева. Според прокуратурата в интервала 2010-2011 година тя е получила на няколко транша 90 хиляди лева от Василев, само че не ги е заявила пред Национална агенция за приходите и не е платила налозите върху получената сума. Днес отбраната на Колтуклиева изиска разпитът, а решението на съда ще стане известно евентуално след месец.

С разпит на един очевидец мина днешното съвещание. Пред съда показания даде касиерката на Василев - Юлия Илиева. Тя описа метода, по който са вкарвани и раздавани пари от физическа каса на ул. " Дебър ", където се е намирал кабинетът на Василев. На същия адрес е имало регистрирани десетки компании на банкера.

В касата са събирани пари от сдруженията на някогашния банкер. Самата Илиева е получавала нареждания персонално от него, а когато бизнесът му се е нараснал и не е имал опцията да управлява всичко, инструкции ѝ е давал Бисер Лазов, който е главен очевидец по делото за източването на КТБ в спецсъда и който се смяташе, че е дясната ръка на Василев. Повече за методите на разпределяне на пари вижте от показанията на Лазов на предходно съвещание по делото против Колтуклиева тук.

Юлия Илиева съобщи пред съда, че Соня Колтуклиева е получавала пари от касата против което ѝ е издаван касов ордер. Тя не описа за всички случай, защото един път е била в отпуска. Свидетелката сподели, че Лазов е вземал пари - по предписание на Василев, които е раздавал на други хора. Всичко, което е вземано от касата денем се е отчитало посредством ордери или други документи в екселска таблица, и се докладвало на Василев. В таблицата се вписвал индивида, който е получавал пари от касата, а в случай че не е бил прочут, в документите от деня Илиева е отбелязвала " Бисер Лазов - за уточняване ". Иначе за касата ключ е имала единствено тя и Василев. Когато касиерката отсъствала, предавала ключа на този, който я замества. Справките за придвижването в и от касата се изготвяло от Венета Николова, описа още свидетелката.

Илиева споделя, че не е можела да ревизира дали Лазов фактически е давал парите на други хора, защото тя не ги познавала. Колтуклиева ѝ била известна, тъй като е обществено лице.

След разпита отбраната на подсъдимата изиска разпита на Венета Николова и Цветан Василев, който от години е в Сърбия. Съдът позволи разпита на Николова, макар възражението на прокуратурата. Според представителя на държавното обвиняване с разпита на Николова няма да може да се откри нищо ново, свръзано с предмета на делото.

Съдия Костадинка Костадинова изиска информация от Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт за трудовите контракти на един от счетоводителите на Василев. Освен това изиска да се пита сръбското министерство на правораздаването през българското с какъв статут някогашният банкер е в прилежащата държава; какъв е точния му адрес на пребиваване; по отношение на него има ли наложени ограничаващи ограничения и дали е допустимо да бъде разпитан посредством делегация - с изпращане на въпросен лист или посредством видеоконферентна връзка. В питането до сръбските управляващи ще бъде конкретизирано, че разпитът му се желае по дело не против него и е след искане на отбраната на подсъдимата.

Дали ще има

разпит на Василев съдът ще реши на някое от идващите съвещания,

откакто получи отговор на сръбските управляващи.

След съвещанието прокурорът изясни, че настояванията на отбраната са бавене на процеса и са " към предмета на делото ". Представителят на държавното обвиняване не вижда смисъл счетоводител да прецизира в съответните дни от тъкмо коя компания на Василев са пристигнали парите в касата. " Не е това предметът на делото. Ние твърдим, че Колтуклиева е взела пари от касата, за които не е платила налог ", съобщи прокурорът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР