Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е избягал в

...
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон заяви, че е избягал в
Коментари Харесай

Пучдемон се обяви за правителство в изгнание

Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон съобщи, че е избягал в Белгия, тъй като Мадрид подготвял " вълна на подтисничество и принуждение " против неговото сепаратистко придвижване. Политикът, чийто кабинет разгласи самостоятелност от Испания предишния месец, а по-късно беше уволнен от централните управляващи в Мадрид, през предходната седмица избяга в Белгия. Където обаче е изправен пред екстрадиция по обвинявания в протест и даже за малко бе в полицията след издадената от Испания европейска заповед за арест.

" Аз съм безусловно уверен, че испанската страна приготвя сурова вълна от репресии и принуждение, за които всички щяхме да бъдем виновни ", сподели той пред каталунското радио, съобщи БГНЕС. Пучдемон сподели също, че той и четирима някогашни министри съставляват " държавното управление в заточение " на Каталуния в Белгия. Той обаче не изясни по какъв начин пътуването му отвън Испания предотвратява насилието, което твърди, че Мадрид възнамерява.

След противозаконния референдум на 1 октомври, каталунският парламент разгласи самостоятелност - ход, незачитан от Мадрид или друго държавно управление. Испания отговори на това, като приключи автономията на богатата област. След това бяха планувани районни избори за 21 декември. Пучдемон към този момент съобщи, че е подготвен да взе участие в новото гласоподаване. Той и четиримата други някогашни министри ще се явят пред белгийски арбитър идната седмица по настояването на Испания за екстрадиция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР