Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио е първият латиноамерикански понтификПапа Франциск

...
Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио е първият латиноамерикански понтификПапа Франциск
Коментари Харесай

Папа Франциск отбеляза 10 години начело на Римокатолическата църква

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио е първият латиноамерикански понтифик

Папа Франциск отбелязва през днешния ден 10 години отпред на Римокатолическата черква с меса с кардинали в параклиса " Санта Марта " във Ватикана, заяви Ройтерс.

Роденият в Аржентина Франциск, който е на 86 години, стана на 13 март 2013 година първият латиноамерикански понтифик, наследявайки Бенедикт Шестнайсети - първият папа от шест века, отказал се от престола на Свети Петър.

" Сякаш беше през вчерашния ден. Времето лети ", сподели Светият отец в подкаст, оповестен през днешния ден на уеб страницата Ватикан нюз, представен от Българска телеграфна агенция.

Когато записът бил изработен в резиденцията му през вчерашния ден, папата попитал какво е подкаст, довери репортерът на Ватикан нюз Салваторе Чернуцио. Когато му било обяснено, той споделил: " Хубаво. Да го създадем. "

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио се пробва да се държи доброволно макар тържествената роля, която извършва, и по този начин и не се настани в папските жилища в Апостолическия замък, употребявани от неговите прародители. Той съобщи, че избира да живее измежду хората в името на своето " психическо здраве ".

Папата предложения всички кардинали, които са в Рим, да участват на днешната литургия.

Упорито заболяване на коляното принуди Франциск да редува ходенето с бастун и напредването с инвалидна количка, само че наподобява, че той е в положително здравословно положение, показва Ройтерс.

" Църквата не се ръководи с коляно, а с глава ", споделил той на собствен асистент, откакто стартира понякога да употребява инвалидна количка на публични места за първи път през май предходната година.

Франциск е давал да се разбере, че би бил подготвен да се отдръпна от поста си, в случай че тежки здравословни проблеми му пречат да ръководи 1,38 милиарда членове на Римокатолическата черква. Но също по този начин е казвал, че счита, че папите би трябвало да се опитат да ръководят цялостен живот и че така наречен почетен папа, какъвто беше починалият Бенедикт Шестнайсети, " не трябва да се трансформира в мода ". Бенедикт подаде оставка по здравословни аргументи, като живя още близо 10 години.

С 10-те години като понтифик Франциск към този момент е на престола на Свети Петър по-дълго от междинното. Предишните 265 папи са оглавявали Римокатолическата черква приблизително по 7,5 години. Той посети 60 страни и територии, в това число България, като е пропътувал съвсем 410 000 километра.

Смята се, че най-дългият понтификат е този на деятел Свети Петър - първият папа, като се счита, че той е траял към 35 години.

Най-дългото папство през последните епохи е това на Пий Девети - 32 години, сред 1846 и 1878 година След това идва понтификатът на Йоан Павел Втори - повече от 26 години сред 1978 и 2005 година

Смята се, че най-краткото папство е това на Урбан Седми, траяло 13 дни през 1590 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР