Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че смята да предложи

...
Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че смята да предложи
Коментари Харесай

Берлускони ще предложи Антонио Таяни за премиер на Италия

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони съобщи, че счита да предложи ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни за министър-председател на Италия, в случай че неговата дясноцентристка коалиция завоюва изборите на 4 март, съобщи Ройтерс.

Въпреки това, Берлускони разясни, че Таяни, който му е оказал помощ да основе партията „ Форца Италия " през 1994 година, към момента не му е дал зелена светлина да разгласи окончателното решение.

„ Предвид доста значимата роля, която извършва, той ме помоли да го предложа за поста, когато ми даде позволение “, съобщи Берлускони пред италианското радио РАИ.

Според изследванията на публичното мнение към 16 февруари, дясноцентристкия блок на Берлускони ще завоюва най-вече места на изборите, само че не задоволително с цел да има ръководещо болшинство.  

Таяни влиза в Европейския парламент през 1994 година, където прекарва по-голямата част от политическата си кариера в Брюксел, като през януари 2017 година поема председателския пост от Мартин Шулц,.

Неговите проевропейски визии слагат под въпрос опцията за коалиция сред блока на Берлускони и крайнодесните партии „ Северна лига “ и „ Италиански братя ". И двете партии са определяни за евроспектични, като „ Северна лига “ се разгласи за излизането на Италия от Еврозоната.

С изборът на Таяни, Берлускони пробва да изпрати успокояващо обръщение към своите европейски съдружници и към финансовите пазари, с което да покаже, че неговото дясноцентристко държавно управление няма да бъде враждебно настроено към Европейския съюз.

Кандидатурата на Таяни може да успокои и умерените гласоподаватели в Италия, които са обезпокоени от околните връзки на „ Форца Италия “ с крайнодесните. Таяни може да притегли и част от по-религиозните гласоподаватели в страната, като единствено през този месец той се срещна два пъти с кардинал Пиетро Паролин, който е счита за дясната ръка на папа Франциск.

Ако дясноцентристкият блок не успее да завоюва болшинство, доста политически анализатори предсказват, че„ Форца Италия “ ще се разграничи от сътрудниците си и ще опита да сътвори съдружно държавно управление с ръководещата лявоцентристка Демократическа партия на Матео Ренци. Берлускони отхвърля да има сходно проекти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР