Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения

...
Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е запознал обвинения
Коментари Харесай

Стягат примката на Живко, Асен отрича за Паскал

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е срещнал обвинявания в контрабанда Стефан Димитров с шефове на ОДМВР-та в страната.

Това изясни ръководителят на ДАНС Пламен Тончев по време на чуването си във краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможното присъединяване на Асен Василев в тях.

Пред депутатите Пламен Тончев изясни, че в ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната действа проведена незаконна група с ръководители Марин и Стефан Димитрови, която се занимава с осъществяването на контрабанда и узаконяване на добитите средства в стопанската система на страната.

Той посочи, че Димитрови са имали контакти на високи равнища в Министерство на вътрешните работи.

„ С господин Живко Коцев те поддържат контакт още от времето (му) на шеф ОД на Министерство на вътрешните работи София. Поддържат контакти с Венцислав Петков Кирчев, тогава шеф на Главна дирекция „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи, все още на разкриване на делото; шефове на регионални дирекции, Петър Субев  –  директор на районна дирекция „ Гранична полиция “ – аерогари, който на 15 ноември 2023 година взе участие в конференция в град Барселона, Испания по линия на присъединение на страната ни в Шенген; Лилия Кирилова Велинова – шеф на бранш Главна дирекция „ Национална полиция “, Министерство на вътрешните работи и други. Установено е, че вследствие на построените доверителни връзки с въпросните чиновници Марин и Стефан Димитрови оказват въздействие върху кадрови въпроси, систематизиране на управителни постове в Министерство на вътрешните работи, представляващи интерес за незаконното съдружие “.

Според ръководителя на ДАНС са открити и случаи, в които чиновниците са дали сензитивна или класифицирана информация на Марин и Стефан Димитрови, обвързвана с канали за трафик на артикули, хора и рискови субстанции, а също са разчитали и на потребление на въздействието на последните двама за кариерното им развиване.

Тончев сподели още, че има информация за забъркани митнически чиновници на разнообразни равнища в схемата.

След потреблението на специфични разследващи средства е станало ясно, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била добита информация, че се употребява с протекцията от някогашни и сегашни лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал е работил с турски жител, прочут като един от най-големите контрабандисти през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

Бившият финансов министър Асен Василев пък съобщи, че не познава упрекнатите в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

Василев посочи, че не познава и Никола Николов, прочут като Паскал.

Бившият финансов министър добави, че познава само задържаната някогашна директорка на Агенция Митници Петя Банкова.

Василев участва на съвещанието на краткотрайната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “, на което бяха изслушани ръководителят на ДАНС Пламен Тончев и служебният министър на финансите Людмила Петкова.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР