Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си

...
Бившият главен прокурор Никола Филчев, който остави зад гърба си
Коментари Харесай

Капитал: Главният прокурор Никола Филчев остави зад гърба си стотици неразкрити поръчкови убийства, но едно от тях е символ на цялата прокуратура

Бившият основен прокурор Никола Филчев, който остави зад тила си стотици неразкрити поръчкови убийства, е най-яростният бранител на тезата, че проблем с прокуратурата няма

Неразкрити поръчкови убийства, гърмежи, палежи, съмнителни самоубийства на служители на реда и прокурори, поръчкови следствия, всеобщо подслушване, подмятане на опиати и оръжие, написа Капитал

Така България влезе в XXI век.

През идващите години напълно дребна част от тези закононарушения ще бъдат разкрити.

Постепенно обаче престъпността стартира да се приспособява към упованията на Европейски Съюз - насилието по улиците понижа, поръчковите убийства и гърмежите съвсем изчезнаха.

Едно по едно следствията по закононарушенията, водени против " незнаен причинител ", бяха прекъснати заради приключване на отминалостта.

Така преди две седмици - на 26 февруари, тихомълком и след цялостно безучастие на проверяващи и прокуратура изтече отминалостта на едно ликвидиране, трансформирало се в емблематично за актуалната история на държавното обвиняване и знак на мандата на някогашния основен прокурор Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Убийството на Надежда Георгиева дружно с това на висшия прокурор Николай Колев през 2002 г . се трансфораха в интернационален скандал и прегледен образец за безспорната недостижимост на управлението на държавното обвиняване и безотчетността на институцията.

Тези систематични проблеми бяха установени през 2009 година от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в решението по делото, заведено от Колев (а след гибелта му - продължено от неговите наследници), а потребността от промяна беше след това неведнъж посочвана и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа.

Накратко - делото " Колеви против България " на Европейски съд по правата на човека споделя, че структурата на прокуратурата в България не разрешава провеждането на обективно и без значение следствие даже и при подозрение, че основният прокурор може да е палач.

През 2020 година причинителите на убийствата на Колев и Георгиева са незнайни. Същевременно системата от институции - полиция, служби, разследване и прокуратура, позволила всеобщото безвластие, включително и граничещото с прикриване на закононарушение безучастие по двете убийства, въпреки и лустросана съумява да удържи и на дребното плахи опити за промяна.

Главният прокурор Иван Гешев сходно на своя предходник Сотир Цацаров и сходно на самия Филчев демонстрират противоречие с констатациите на европейските институции. За тях рекомендациите за въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор и като цяло отчетност на държавното обвиняване е нещо неприятно - от интервенция в суверенитета на България, през " подправена вест " до " опит за връзване на ръцете " на прокуратурата.

Група съвeтс... френски учени

В седмицата, в която следствие за убийството на ямболската адвокатка дефинитивно завърши по отминалост, в помощ на критиците на практиката на съда в Страсбург пристигна и един раздухан от пропутинската и антиевропейската агитация отчет, уличаващ част от съдиите в Европейски съд по правата на човека във връзки с Джордж Сорос.

Изследването, което е дело на Европейския център за право и правораздаване, всъщност проучва обществените биографии на съдиите от Европейския съд по правата на индивида и открива, че част от тях идват от правозащитни организации, които пък водят каузи пред съда.

Последното фактически може да е проблем, в случай че съдиите се явяват по проблеми, по които са били преди този момент юристи, каквито обаче не са установени.

Сдружението инициира подписка за отзоваване на съдиите. Авторът на проучването - френският професор Грегор Пупинк, даде изявление до близкия до ползите на прокуратурата и Делян Пеевски уебсайт " Правен свят ", което беше препечатано в друга медия, близка до депутата от Движение за права и свободи - " Канал 3 ". В част от тезии изявления се слага акцент върху обстоятелството, че като юрист актуалният арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев е представлявал Мария Альохина от преследваната от режима на Путин пънк група Pussy riot.

Европейският център за право и правораздаване (ECLJ) е част от мрежата на американско консервативно съдружие със сходно название, в което влиза също и основана в Москва организация. Общото сред тях е, че пазят правата на християните, водейки каузи в отбрана възбраната на абортите, против сурогатното майчинство, зачеването, еднополовите бракове и така нататък Според разследване на Le Monde от началото на месеца ECLJ е получила финансиране от американската организация-майка, която от своя страна финансира и активността на организация на Джей Секулов, който е част от правния екип на американския президент Доналд Тръмп.

Преди да попадне в българските медии, въпросният отчет беше разпространяван от лидерката на крайнодясната френска партия Национален съюз Марин льо Пен, която през туитър прикани Франция да спре да извършва решенията на съда в Страсбсург.

След изявлението на Льо Пен, чиято партия през 2014 година получи финансиране от съветска банка, отчетът беше напоително отразен в главните оръдия на пропутинската агитация - RT и " Спутник ".

На политическо равнище в България " откритията " бяха прегърнати от правосъдния министър Данаил Кирилов, който разяснява: " Дотам стигнахме, че френските сътрудници да ни кажат какво е ситуацията у нас. "

Въпреки че в отчета на никое място не е упоменато делото " Колеви против България ", министърът на правораздаването представен точно това решение, разяснявайки изследването: " Мен персонално ме смущава, че по някои от делата, които са изключително основни за страната, имам поради делото " Колеви против България ", имаме присъединяване, и то в качеството на юристи на такива претенденти. "

Седмица по-късно тезите на Кирилов бяха доразвити и от някогашния основен прокурор Никола Филчев. В изявление за жълт проправителствен уебсайт, станал прочут с организацията в отбрана на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, Филчев декларира: " Решението на Европейския съд страда от два порока. То е постановено от противозаконен състав на съда и наличието на решението излиза отвън юрисдикционната власт на съда. "

И в случай че българските съдии в Страсбург Здравка Калайджиева и Йонко Грозев мъчно могат да бъдат упрекнати в спор на ползи, то същото не може да се каже за някогашния основен прокурор Филчев, изключително когато става дума за коментар по следствието на убийствата на Николай Колев и Надежда Георгиева.

Делото може да слезе в списък

На 28 февруари 2000 година тридесет и една годишната юристка от Ямбол Надежда Георгиева, е открита посечена със сатър в жилището си в кв. " Стрелбище ". Местопрестъплението е почистено професионално от следи, които могат да насочат към причинителите, тялото на жертвата е покрито с одеяла, а до него е пусната вентилаторна печка - явно за да се затрудни установяването тутакси на гибелта.

Надежда Георгиева е пристигнала в София към година по-рано и работи за компаниите на някогашната барета Алексей Петров.

Тя се познава с прокурора от военна прокуратура Николай Колев. Едно конкретизиране - Колев е непосредствен с Филчев от средата на 90-те, когато двамата са работили във Варна. Двамата поддържат близки връзки и когато стартират работа в София - Филчев като арбитър във Върховния съд, а Колев - като обвинител от Прокуратурата на въоръжените сили. След като Филчев е назначен за основен прокурор през 1999 година, връзките им последователно се утежняват.

През първата година след убийството проверяващите, меко казано, бездействат - осъществените от тях дейности се броят на пръсти и в последна сметка следственото дело е спряно, защото причинителят не е открит.

След недоволства от околните на Надежда Георгиева с предписание на Никола Филчев делото е конфискувано от столичното разследване и предоставено на Спецализираната следствена работа (днес Национална следствена служба). Надзорът е стихотворец от дясната ръка на Филчев - ръководителя на отдел " Следствен " във Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов. По делото стартира бурна работа, която, както ще стане ясно 15 години по-късно, е била в тотално неверна посока.

Двама от подсъдимите по делото за гибелта на Надежда Георгиева - Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев. Процесът против тях приключи с оправдателни присъди
 

Фотограф: Георги Кожухаров

След като връзките сред Филчев и Колев се утежняват и по този начин през 2001 година военният прокурор получава обвиняване за убийството на Надежда Георгиева. По делото са упрекнати още ямболския предприемач Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и брачната половинка му Димитринка Калайджиева, която работи като секретарка на Надежда Георгиева. Преди да бъде арестувана от проверяващите, Калайджиева съумява да избяга във Англия. В края на 2002 година Николай Колев е убит до дома му и следствието по отношение на него е прекъснато.

След близо шест години и половина следствие през октомври 2006 година обвиняването е импортирано в Софийски градски съд. То е разпределено на зам.-председателя на съда Георги Колев, който след две години развой се води, откакто околните на убитата адвокатка се усъмняват в неговата безпристрастност. Делото стартира още веднъж през 2008 година, само че се протаква поради опитите Калайджиева да бъде екстрадирана от Англия, които в последна сметка се оказват несполучливи.

През 2011 година Кралският съд в Лондон отказва да извърши настояването на българските управляващи за предаването на Калайджиева, като приема, че следствието на убийството на Георгиева не е водено обективно и не е било без значение. Причините - Никола Филчев освен не е бил разпитан или разследван, макар че против него са изнасяни уличаващи изказвания, само че и от самото начало е следил неофициално досъдебното произвеждане.

В края на 2012 година Софийски градски съд оправдава изцяло тримата подсъдими.

В мотивите на съда се съдържат данни за манипулиране на следствието до степен подмятане на доказателства. " Съдът е извънредно усложнен в установяването на събитията към умъртвяването на потърпевшата Георгиева и от повърхностното и несъответстващо следствие, осъществено от органите на досъдебното произвеждане и от полицията в месеците след закононарушението, които са най-важни за откриване на обективната истина за случилото се ", написа в претекстовете на съда. В тях напоително се изброяват множеството данни, които са могли да насочат към евентуалния причинител, само че изобщо не са били тествани. Разследващите даже не са приложили по делото разпечатка от домашния телефон на Надежда Георгиева.

На 24 март 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно оправдава подсъдимите.

По време на правосъдното разследване са открити голям брой евентуални версии. Те са тотално пренебрегнати от прокуратурата, следствието и Министерство на вътрешните работи, за които обаче не е имало никаква спънка да продължат да работят по случая откакто излиза наяве, че предадените на съд не са убийците на Георгиева.

Въпреки това - в продължение на пет години - до приключване на отминалостта на 26 февруари тази година прокуратурата не подхваща безусловно никакви дейности по следствието, като следственото дело остава в съда и до ден сегашен.

Главен прокурор съвсем през цялото това време е сегашният началник на комисията за битка против корупцията Сотир Цацаров, който през годините получаваше непрекъсната поддръжка точно от Никола Филчев.

И още една детайлност - пред Върховен касационен съд по делото за убийството на Надежда Георгиева се явява прокурор Кирил Иванов, който поддържа митинга и пледира, че въпреки всичко тримата са създатели на убийството. Според прокурори и съдии, с които " Капитал " беседва, прокурор Кирил Иванов е имал опцията да инициира обновяване на следствието след окончателната оправдателна присъда.

Важен подробност е, че през 2001 година Кирил Иванов работи по следствието против прокурора Николай Колев за държане на опиати и муниции, за които има съществени подозрения, че са му били подхвърлени. Три години по-рано като прокурор в районна прокуратура Кирил Иванов анулира ареста на брата на Филчев - Ангел Борисов, арестуван по обвиняване за трафик на културни полезности.

От Софийска градска прокуратура не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " дали и за какво не е било обновено следствието. От осведомителната система на институцията се вижда, че последното деяние по преписката е от 2012 година, когато е бил направен митинг против оправдателната присъда.

През 2018 година Пламен Калайджиев осъжда прокуратурата за противозаконното му обвиняване и получава обезщетение от 30 хиляди лева В началото на тази година наследниците на Николай Колев също осъждат прокуратурата поради противозаконното обвиняване против Николай Колев за убийството на адвокатката.

И в случай че по делото за гибелта на Надежда Георгиева не е изработен и опит за дейно следствие след произнасянето на съда, то в другия обвързван проблем - за убийството на Николай Колев, най-малко тече официално следствие.

Да разпиташ основния прокурор

След решението на съда в Страсбург по делото " Колеви против България " през 2009 година тогавашният основен прокурор Борис Велчев разпорежда следствието да стартира изначало. Пред медиите той разяснява: " Поемам отговорността за това, че сме подценявали през годините нуждата да предприемем в допълнение доста по-интензивни ограничения. Понякога публичните цели трансформират и нашите. Понякога събитията ни напомнят наши лични грехове. "

През 2010 година - осем години след убийството на Колев, на разпит в Националното разследване е извикан Филчев. Пред следователя Георги Илиев той изяснява по какъв начин от " градски " телефон се е обадил на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов, с цел да разпореди да бъде направено всичко допустимо, с цел да бъдат разкрити причинителите, тъй като всички щели да обвинят него.

Днес, девет години по-късно, следствието се намира в Софийска градска прокуратура.

Междувременно юристът на наследниците на убития магистрат прави искане до прокуратурата да бъде повдигнато обвиняване на Филчев за това, че е подбудил незнаен причинител да убие Николай Колев.

Според тяхната теза от множеството разпити на очевидци се обяснява претекста за убийството на Колев: " несъблюдение на инструкции, превишаващи професионалните пълномощия на жертвата; събрани доказателства от жертвата за взет рушвет в огромни размери от подбудителя, за освобождението на Сретен Йосич и други, само че също по този начин и интензивната последователност на вмешателства в правната сфера на жертвата и на членовете на фамилията му в къс интервал от време. "

В поддръжка на последното изказване се показва, че от януари 2001 до декември 2002 година " по отношение на прокурор Николай Колев започват едно след друго засилващи се по интензитет дейности, целящи в началото отстраняването му от служба, само че дефинитивно отстраняването му като персона: издадена заповед за пенсиониране от обвинения подстрекател на убийството, след това анулирана от Върховния административен съд; внасяне на обвинителен акт против прокурор Николай Колев в съда за осъществено ликвидиране, по който след това е оправдан; противозаконен арест по обвиняване за владеене на наркотици; редица други привличания в качеството на обвиняем; внасяне на обвинителен акт в съда против бащата на прокурор Николай Колев, по който след това е оправдан; привличане като обвинен на сина на прокурор Николай Колев; ликвидиране на прокурор Николай Колев. "

Срещу Колев е било формирано даже и разработка в контраразузнаването (така нареченото дело Комбинатор на някогашната Национална работа сигурност), в което без каквито и да е било доказателства се изнасят изказвания, че някогашният прокурор е бил част от група за разпространяване на опиати, в която влизат още другите подсъдими за убийството на ямболската адвокатка, само че също по този начин и дисидента Николай Колев - Босия. " Очевидната цел на това мероприятие е била да обезпечи подмятането на опиати след това " разяснява някогашен почитан прокурор.

Източник на " Капитал ", виждал материалите по следствието за гибелта на Колев, разяснява, че те са " цяла стая ". В тях се съдържат разпити на прокурори, служители на реда, предприемачи, които съставляват самобитна дисекция на държавното обвиняване и всевластната роля на основния прокурор.

Въпреки привидните старания на проверяващите възможностите някой да бъде упрекнат за убийството на Николай Колев са оскъдни - най-много поради тоталното безучастие по следствието в първите седем години след убийството, половината от които попадат под мандата на Филчев.

Давността за следствието на убийството на Колев изтича в края на 2022 година и евентуално ще последва ориста на това за гибелта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

А в това време почитателите на най-нереформираната система в страната ще не престават да настояват, че тези, които споделят, че има проблем (например, че предумишлено не се проверяват убийства), в действителност желаят се изправят против държавността и желаят да вържат ръцете на проверяващите.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР