Бившият главен касиер на Алфа Банк“ Петко Митевски, изнесъл над

...
Бившият главен касиер на Алфа Банк“ Петко Митевски, изнесъл над
Коментари Харесай

14 години затвор за банкера-беглец, изнесъл 21 млн. лв. в чували

Бившият основен касиер на „ Алфа Банк “ Петко Митевски, изнесъл над 21,2 млн. лв. от банката ще лежи 14 години в пандиза. Върховният касационен съд със свое решение дефинитивно удостовери присъдата за осъществени от него закононарушения по член 203, алинея 1, вр. член 201, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 316, вр. член 309, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Съдбата на милионите е цялостна тайнственост, както и тази на самия Митевски през последните пет години.

Наложено му наказване 14 години „ отнемане от независимост “ при първичен непоколебим режим на изтърпяване, наказване „ конфискация “ на половината имущество, както и санкции „ отнемане от права “ – да заема отчетническа и материално-отговорна служба в държавни и общински компании и да прави действия на материална отговорност или отчетничество при същите работодатели за период от 3 години.

С присъда от 16.05.2017 година Софийски градски съд е признал подсъдимия Митевски за отговорен в това, че в качеството си на длъжностно лице – основен касиер на банка, за времето от 16.09.2008 година до 11.05.2010 година, при изискванията на продължавано закононарушение, присвоил непознати пари, благосъстоятелност на банката, общо в размер на 21 201 430 лева, връчени в това му качество и поверени му да ги пази и ръководи, като длъжностното заграбване е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, заради което го е осъдил на 15 години „ отнемане от независимост “, „ конфискация “ и „ отнемане от права “.

Със същата присъда подсъдимият Петко Митевски е приет за отговорен и в това, че при изискванията на продължавано закононарушение за времето от 29.04.2009 година до 11.11.2009 година умишлено се е употребил от неистинен частни документи – приемо-предавателни протоколи и актове, на които бил притурен тип, че са подписани от чиновници на банката. За осъщественото закононарушение по член 316, вр. член 309, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс на подсъдимия е наложено наказване 1 година и 8 месеца „ отнемане от независимост “.

Петко Митевски е роден в Троян през 1968 година и още на 29 стартира работа в софийския клон на Йонийската банка (по-късно преименувана на Алфа банк - б.р.) като пощальон преброител. Постепенно се издига в йерархията и през 2008 година е назначен за основен касиер. До 15 август 2009 година работи в клона на банката на пл. “Народно заседание ”, по-късно е изместен в клона на бул. “Васил Левски ”, където е основната каса.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР