Бившият главен изпълнителен директор на BBC Тони Хол се оттегли

...
Бившият главен изпълнителен директор на BBC Тони Хол се оттегли
Коментари Харесай

Десетилетия по-късно: Пълната история зад скандалното интервю на принцеса Даяна, сложило край на брака ѝ

Бившият основен изпълнителен шеф на BBC Тони Хол се отдръпна от поста началник на Националната изложба в Лондон на фона на скандал към изявлението на принцеса Даяна през 1995 година с журналиста Мартин Башир, съобщи БГНЕС.
В изказване след оставката си лорд Хол съобщи, че не може да продължи да работи в Националната изложба, защото това ще " отвлече вниманието " от въпроси, свързани с музея. " Съжалявам доста за събитията от преди 25 години и имам вяра, че да си водач значи да можеш да поемеш отговорност ", споделя той пред BBC.
Лорд Хол е шеф на Националната изложба от ноември 2019 година и става ръководител на Управителния съвет предишното лято. Преди това той е основен изпълнителен шеф на BBC в продължение на седем години, а през 1995 година, когато спорното изявление с принцеса Даяна излиза в ефир, е началник на новинарската работа на корпорацията.
В петък бяха оповестени резултатите от без значение следствие на събитията, при които принцесата е дала изявление за BBC. Авторът на следствието, някогашният арбитър лорд Дайсън, заключава, че Мартин Башир е фалшифицирал документи, с цел да завоюва доверието на Даяна, а BBC не е съумяла да оцени вярно какво се е случило.
Именно Хол е зает с вътрешното следствие на дейностите на Башир по време на изявлението, а в този момент той е запитан за какво журналистът не е изправен пред съда.
Директорът на Националната изложба Габриеле Финалди благодари на Хол за работата му. Джон Кингман, заместник-председател на настоятелството на институцията, сподели, че галерията " съжалява, че го загуби ".
 Принцовете Уилям и Хари жигосаха BBC поради знаково изявление с принцеса Даяна Принцовете Уилям и Хари жигосаха BBC поради знаково изявление с принцеса Даяна
" Измамните дейности на някогашния ефирен оператор на BBC Мартин Башир при приемане на единодушие за изявление с принцеса Даяна (1961 година...
Сензационно изявление и фалшификат на Башир
В изявление за Башир Даяна за първи път приказва за измяната на принц Чарлз, булимията и тежкото ѝ психологично положение. Програмата се трансформира в същинска сензация по целия свят и форсира раздялата сред принцесата и брачна половинка ѝ.
Година след изявлението се появяват първите изявления, че то е взето с машинация. Съобщава се, че Башир е посочил подправени банкови извлечения на фамилията на Даяна, съгласно които хора от нейния непосредствен кръг споделят информация за живота ѝ с таблоидите за пари. По този метод той се пробва да убеди принцесата да опише всичко от първа ръка.
Тогава BBC стартира вътрешно следствие, което Хол управлява. В резултат на това корпорацията признава обстоятелството, че прави подправени извлечения, само че стига до заключението, че те не повлияват на решението на принцесата да даде изявление.
В резултат на следствието от корпорацията беше уволнен дизайнерът Мат Вислър, който по искане на Башир прави подправени извлечения, само че не прави нищо друго във връзка със абсурда с BBC.
 Извинение на Би Би Си за машинация с изявление с лейди Даяна през 1995 година Извинение на Би Би Си за машинация с изявление с лейди Даяна през 1995 година
" Непряката и същинска цел на измамите на господин Башир беше принцеса Даяна ", написа пенсионираният старши арбитър Джон Дайсън след шестмесечн...
" Да, дизайнерът беше уволнен от BBC, само че тогавашният началник на корпоративните вести Тони Хол успокои шефовете, че Башир, макар че съжалява за случилото се, остава доблестен и почтен кореспондент, който просто " не е мислил ", напомни журналистката от The Guardian Габи Хинслиф.
Самият Башир напуща BBC в края на 90-те години, след което известно време работи в Съединени американски щати за американска телевизия. През 2016 година Башир е нает още веднъж от BBC като набожен сътрудник, а Тони Хол към този момент е основен изпълнителен шеф на корпорацията по това време.
Ново следствие
През ноември предходната година стартира ново без значение следствие на събитията, при които Башир интервюира принцеса Даяна. Разследването е поискано от брата на умрялата принцеса Чарлз Спенсър, който твърди, че държавната медия " знае и покрива " историята на това изявление и " не е в положение да признае ужасната истина за това ".
Независимото следствие на лорд Дайсън демонстрира, че Башир е постъпил непочтено и че BBC не е в положение да съблюдава високите си стандарти при изясняване на обстоятелствата по случая. След публикуването на резултатите от следствието, BBC признава за " явни провали " в подготовката на изявлението и след него и се извини.
 Да съпоставяме Меган Маркъл с принцеса Даяна е неуместно Да съпоставяме Меган Маркъл с принцеса Даяна е неуместно
Едно ѝ признавам на Меган - неизвестно по какъв начин съумя да измести цялото медийно внимание, което е ориентирано върху световната пандемия от 1 годин...
58-годишният Башир напусна работата си в BBC предходната седмица, базирайки се на здравословни проблеми. Той продължава да бъде един от най-известните английски публицисти.
Какво се споделя в резултатите от следствието?
Мартин Башир фалшифицира документи - банкови извлечения, които са основани, с цел да потвърдят, че Даяна е била следена. По този метод журналистът се пробва да завоюва доверието на брат ѝ Чарлз Спенсър и да получи достъп до принцесата.
Интервюто се трансформира в сензация и BBC скрива обстоятелствата, които знае за това по какъв начин Башир съумява да го получи. Вътрешно следствие на тъжби през 1996 година от Тони Хол (тогавашен началник на новините и по-късно изпълнителен шеф на BBC) е " ужасяващо несъответстващо ".
Когато преди десетилетия абсурдът избухна, Даяна написа записка, в която декларира, че не съжалява за изявлението и че Башир не ѝ е показвал подправените документи. BBC приема бележката като доказателство, че фалшификатът не е повлиял на решението ѝ да бъде интервюиран. Но съгласно създателя на следствието корпорацията е трябвало да обмисли опцията проявлението на документите на Чарлз Спенсър, който от своя страна е могъл да повлияе на сестра си.

Още от ШОУБИЗНЕС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР