Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда

...
Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда
Коментари Харесай

Съд за Герхард Шрьодер заради връзките му с Русия

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде изправен пред съда поради околните си връзки с съветското държавно управление, оповестиха немските правосъдни управляващи, представени от БГНЕС.

Прокуратурата в град Хановер удостовери пред Агенция Франс Прес, че е предала на федералния прокурор в Карлсруе, където се намира немският парламентарен съд, искане за следствие на тъжба против няколко лица, в това число Шрьодер.



Карлсруе ще би трябвало да реши дали да стартира следствие по обвинявания, свързани с правата на индивида. Жалбата се отнася до хипотетични "престъпления против човечеството ".

Шрьодер е подложен на напън поради околните си връзки с Москва и другарството си с съветския президент Владимир Путин.

Новият канцлер и негов сътрудник социалдемократ Олаф Шолц предходната седмица го прикани да напусне постовете си в съветските енергийни колоси "Роснефт " и "Газпром " след нахлуването на Путин в Украйна, като съобщи, че не е "правилно " да ги поддържа.



Шрьодер, който беше канцлер на Германия от 1998 до 2005 година, е ръководител на борда на шефовете на съветския петролен колос "Роснефт ".

През юни 77-годишният Шрьодер би трябвало да се причисли и към надзорния съвет на газовия колос "Газпром ".

Газовата група стои зад противоречивия съветски газопровод "Северен поток 2 ", който беше спрян от Шолц като една от първите реакции на Запада поради войната в Украйна.



Самият Шрьодер подписа първия "Северен поток " през последните седмици от мандата си и понастоящем оглавява комитета на акционерите на газопровода.

Отказът му да прекъсне връзките си стана причина футболният клуб от Бундеслигата "Борусия " Дортмунд да му отнеме почетното участие.

Други някогашни европейски водачи, измежду които Франсоа Фийон и Матео Ренци, се отхвърлиха от съветските постове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР