Бившият футболист на Локомотив“ Пловдив Минчо Овчаров и бизнесменът от

...
Бившият футболист на Локомотив“ Пловдив Минчо Овчаров и бизнесменът от
Коментари Харесай

Опасни връзки: Минчо Овчаров преметна стар гъбар с 2 тира...

Бившият футболист на „ Локомотив “ Пловдив Минчо Овчаров и предприемачът от Чепеларе Илия Илиев се замесиха в спекулация със сушени гъби на стойност 45 000 лв.. Двамата си разменят обвинявания за машинация, а службите и прокуратурата ще би трябвало да разнищят кой е крив и кой е прав.

Илия Илиев от години търгува с диворастящи гъби. Твърди, че преди година и половина с него се свързал Овчаров, който го попитал дали има интерес да закупи 2 тира сушени гъби, арестувани на Митница Пловдив. Обяснил, че стоката е доста добра и ще се продава на търг, в който той можел да играе с преимущество, тъй като имал свои хора в митниците. Трябвало обаче да се яви със личната си компания " Тим Груп БГ " ЕООД, а Илиев да прекупи стоката от него. За да взе участие в договорката обаче, се налагало да заплати задатък от 20 000 лв.. Илиев се съгласил и превел парите, против което били завършени съответните документи. Чепеларецът упорствал да види стоката и Овчаров се съгласил. Двамата се срещнали на митницата в Пловдив. Илиев чакал извън, а някогашният футболист влезнал вътре, с цел да уговори негов човек да уреди влизането. Върнал се малко по-късно и се оказало, че

" неговият митничар " не е на работа

тъкмо в този ден, споделя Илиев в жалбата си до Икономическа полиция.

През юни 2017 година Овчаров се обадил на Илиев и декларирал, че търгът в митницата е минал, той го е спечелил, а гъбите са в чудесно положение. Имало обаче проблем - стоката трябвало да пътува до митница Варна и там да бъде освободена. Били се появили и други хора, които имали копнеж за гъбите. За да си резервира правото на пръв покупател, Илиев трябвало да даде още 15 000 лв. за превоз до Варна, а в подмяна Овчаров щял да отклони другите играчи. Това още веднъж трябвало да стане посредством заем. Така бил подписан и вторият контракт. Според уверенията на Овчаров всичко трябвало да завърши до септември. Междувременно срокът за погасяване на заемите изминал, а гъбите към момента ги нямало. Двамата подписали анекси, а Овчаров обяснил, че би трябвало да претърпи интервенция в Германия и изискал пролонгация, тъй като не знаел по кое време ще се върне. После почнал да не подвига телефона, а когато въпреки всичко го правел, обяснявал, че е по лечебни заведения, само че стоката била налична и нямало никакви проблеми с нея.

През март 2018 година

Илиев получил образци,

харесал гъбите и подписал контракт с „ Тим Груп БГ “ ЕООД, съгласно който сумата за гъбите щяла да бъде прихваната от тази в заемите, а доставката - осъществена до 30 юни 2018 година Това обаче не станало, а Овчаров продължавал да мотае колегата си и да го премята, че гъбите съществуват. По-късно Илиев схванал за заведено дело против немски снабдител, към което обаче твърди, че няма отношение.

Съвсем друга е версията на Минчо Овчаров за случилото се. Според него през 2017 година посредством компания " Тим Груп БГ " желал да закупи машини от чужбина, само че банката му отказала заем. Тогава на помощ му се притекъл неговият прочут Илия Илиев, началник на „ Ниагара-Фунги “ ЕООД. Предложил да удари едно рамо на Овчаров и

да му даде парите назаем.

Така и станало - средствата били преведени на няколко транша по банков път -общо 45 000 лв., признава Овчаров. Били подписани контракти за заем против рента, които след това били анексирани.

В началото на 2018 година Илиев изявил предпочитание да купи сушени гъби на стойност близка до тази по заема. Овчаров разполагал с сътрудник в Германия, който работил с производители на гъби от Полша. Двамата се разбрали да " оправят " заема посредством доставката на гъби - Илиев да не търси дадените средства, а да вземе гъбите от „ Тим Груп БГ “ ЕООД.

На 29 март в Чепеларе пристигнала заготовка от стоката, която била в положително положение. На идващия ден страните подписали

контракт с прихващане за продажба на сушени гъби

на стойност към 53 000 лв. със период на доставка до 30 юни.

Два дни преди финалния период компанията на Овчаров „ Тим Груп БГ “ ЕООД заплатила по банков път сумата за гъбите на немския сътрудник, като доставката следвало да се направи до 30 юни. На 29 юни обаче предприемачите се срещнали в Пловдив, а Илиев декларирал с декларация, че желае да се откаже от договорката и да си получи назад всичките 45 000 лв., дадени по заемите.

Така се оказало, че компанията на Овчаров дължи наказателна клауза за провалената договорка хем на доставчика в Германия, хем би трябвало да връща сумите по заемите на Илия Илиев и „ Ниагара-Фунги “ ЕООД. Според Овчаров обаче Илиев също дължи наказателна клауза за неуспеха на договорката, а за определяне на всички връзки сред компаниите се води комерсиално дело в Пловдив. Сега някогашният футболистът получавал напън и позвънявания от трети страни, които упорстват той да върне парите, макар че са равни на неустойката в нарушавания контракт. Самият Овчаров отхвърля да е имало тирове с гъби, арестувани на митницата, което се удостоверява и от питане на " Марица " по случая.

Митниците: Тирове с гъби не са арестувани

Справка на " Марица " в организация " Митници " сподели, че в интервала от март 2017 до през днешния ден в Митница Пловдив няма арестувания във връзка на открити нарушавания „ камиони с гъби “ или „ сушени гъби “. Такива не са засичани и в другите митнически бюра у нас.

Стара популярност: Скара ген. Валентин Петров с Ваньо Танов

През февруари 2011 година Минчо Овчаров беше забъркан и в скандал с някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Валентин Петров и някогашния началник на организация " Митници " Ваньо Танов. Тогава Петров съобщи в телевизионното предаване " Нека приказват ", че Танов е осъществял многократни контакти с сътрудници от незаконния свят, в това число и с Минчо Овчаров.

Впоследствие локомотивецът изиска 10 000 лв. по правосъден път за клюка, като съобщи, че се усеща омерзен от безцеремонните обвинявания на генерала по отношение на него по време на изявлението. В исковата молба Овчаров написа: „ Валентин Петров разгласява обществено, че аз, в качеството ми на престъпно проявено лице от Пловдив, съм провел нерегламентирани срещи с военачалник Ваньо Танов и сме сключили аморално съглашение той да забави водените против мен каузи, като от мен се желало да предам компромати против Валентин Петров ”.

Според Овчаров изказванията са безусловно погрешни, клеветни, набеждаващи. В исковата си молба той признава, че е съден неколкократно, само че си е изтърпял наказването и от години е влезнал в естествен темп на елементарния работен българин. Той е съден за измами, прочут е с атрактивното си държание и изобретателния си манталитет, само че в последно време има чисто правосъдно досие.

“Прекрасно. Ще стане ясно кой приказва истината, считам, че българският съд има вяра на доказателства, а не на приказки, нямам никакви терзания. На бял свят ще излязат много неща за връзките на Ваньо Танов с Минчо Овчаров “, разяснява за „ Марица “ военачалник Валентин Петров през 2011 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР