Бившият футболист на Левски Христо Йовов коментира в предаването на

...
Бившият футболист на Левски Христо Йовов коментира в предаването на
Коментари Харесай

Бижутера за предстоящото дерби и какво го притеснява в играта на Левски

Бившият футболист на Левски Христо Йовов разяснява в предаването на DIEMA SPORT – Домът на футбола - идното дерби сред Левски и ЦСКА на 21 октомври. Бижутера показа своите визии за идния дуел, като означи и кои съгласно него са притеснителните моменти в играта на „ сините “.

Освен това, Йовов изясни, че след разграничаването от футбола в последните години в този момент към този момент изпитва „ апетит “.

„ Наистина се вижда тактическа дисциплинираност след идването на новия треньор. Бях прелестно сюрпризиран, само че нормално по този начин се случва. Аз като футболист съм го изпитал. Когато има ново предопределение, изключително на треньор, играчите са по-концентрирани за избран интервал от време, с цел да се потвърдят на новия треньор, тук интервалът стана по-дълъг, очевидно се работи в тази тенденция. Но като цяло аз като последовател на Левски, може би множеството последователи на Левски ще ме поддържат в това ми изказване, Левски през годините постоянно е играел атрактивен и настъпателен футбол, а тук бяхме очевидци в не една или две срещи, в които Левски съблюдават строго тактическите инструкции, които са да се прибират на центъра, и за мен това това е безспорна неточност, изключително когато играеш с тимове, в случай че мога да ги нарека новобранци, без да ги наскърбявам, или с тимове от по-ниска дивизия, както бе за Купата. Това е притеснителното и се надявам да се промени, само че към този момент няма предпоставки това да стане и може би в един миг, когато срещнеш тимове от твоя сан, ще изпитваш компликации. Проблемът, който може да излезе пред Левски е в случай че, освен ЦСКА-София, ами и който и да е различен тим да означи гол. Тогава нещата стават по-различно. Досега Левски не е бил в позицията на догонващ в резултата, доколкото знам. Почти не е бил, откогато е италианския ментор на поста. И тогава считам, че би трябвало да се види същинското лице на Левски, в случай че изпадне в пасив, ще бъде мъчно да се превключи цялата тактическа дисциплинираност, тъй като множеството от изпълнителите реализатори са с изразени отбранителни функционалности и доста мъчно се гради офанзива с футболисти, които пРез по-голямата част са играли като бранители или отбранителни халфове. Да се надяваме, че няма да попаднат в тази обстановка, само че аз персонално, в случай че съм треньор би трябвало да планувам и тези неща. И не знам дали Левски е подготвен за това. Срещу Ботев не бяха подготвени. Да се надяваме, че след тази седмица няма да изпадаме в такава обстановка, само че на първо място това би трябвало да е лампа за треньорите, че може да се попадне в такава обстановка и би трябвало да има решение “.

„ Няма съпоставки, изключително в дербито могат да се случат всевъзможни неща, като цяло няма какво да крием - тимът на ЦСКА-София играе на положително равнище, макар последните им два мача, в които направиха равни. Владеят самодейността, имат добра офанзива. Привържениците на ЦСКА с приповдигнато самочувствие, само че се надявам, че ние ще успеем да охладим пристрастеностите “.

„ През годините съм минал през доста обстановки от позиция на това да играеш със седем-осем българина в състава в дербито, или с повече чужденци. Чужденците мъчно схващат, в случай че не са престоя дълго време у нас какво съставлява като заряд този мач. За мен в никакъв случай не е имало мачове на живот и гибел. Ако не си усетил атмосферата и заряда в годините, мъчно може да се настроиш. Плюсовете сигурно са повече. Ако не се откри мотивация на тези хора, с изключение на финансова и други да заиграят за този тим. Те неизбежно стават и реклама на Левски. Благодарение на тези футболисти ще бъдат привлечени и други, тъй като когато споменеш имена на тези футболисти, че са в тима, доста по-лесно един задоволително добър футболист да се съгласи да пристигна в Левски, тъй като имаше интервали, в които Левски притежаваше задоволително добър бюджет, само че мъчно се привличаха играчи, тъй като всеки от тях гледа и достиженията и купите, които ще завоюва, а когато един тим не печели купи и не взе участие в евротурнирите доста мъчно може да привлечеш задгранични играчи “, добави Йовов.

„ Израстването на Левски във фаза отбрана е видно, въпреки че никой не е застрахован от гол в първите минути. Въпросът е по-късно държанието на играчите по-късно. Имаме опция да следим стотици мачове в месеца и виждаме, че доста по-добри тимове получават голове във втората или петата минута. Когато тимът има класа това не е проблем. Със сигурност е късно Левски да трансформира метода си на игра преди този мач. Почти съм сигурен, че можем да отгатнем състава и метода на игра. Въпросът е да са смирени и да не се въздействат от публиката, защото стадионът сигурно ще е цялостен, ще има много възторг. На моменти да не прегорят. Да употребяват минималните шансове, които имат. В такива мачове, в случай че оползотвориш първия късмет, става мъчно за противника “.

„ Бях в профил много време, появи се някакъв апетит в мен. Бях леко (не знам по какъв начин да го кажа, да намеря точната дума) погнусен от българския футбол в последните години. Говоря на високо равнище. Виждаме, че целият ни футбол боксува и никой не го еня какво ще се случи и това е най-жалкото. Краховете не престават в националния тим и надолу по юношеските гарнитури, въпреки че има леки проблясъци. Трябва хората, които влагат пари, с похвали към тях, да схванат, че би трябвало да гради полека-лека и да се стартира от основите “, приключи Йовов.

Голямото „ синьо-червено “ дерби е в събота от 16.00 часа на Националния стадион „ Васил Левски “. Срещата може да следите с Gong.bg, по GONG PLAY, по DIEMA SPORT и по Дарик радио.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР