Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Европа има нужда

...
Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че Европа има нужда
Коментари Харесай

Европа е в упадък заради демографията и старите идеи, обяви Саркози

Бившият френски президент Никола Саркози съобщи, че Европа има потребност от нови хрумвания в миг, когато демократичните демокрации търпят проваляне, съобщи в. " Ел мундо ".

На полемика в Мадрид, в която той взе участие дружно с някогашния испански министър председател Хосе Мария Аснар, Саркози изясни, че при изместването на центъра на света на изток обстановката в Европа не може да се изясни единствено с проблемите на демократичните партии.

" Ако някой мисли, че казусът е единствено в политическите партии, той пропуща упадъка на Европа, упадъка на Запада, " съобщи управлявалият сред 2007 и 2012 година държавен глава. Той даде за образец обстоятелството, че 4 милиарда души живеят в Азия и тези демографски особености допускат Европа да не е " център на земята ". " Как можем да пазиме демократичните полезности в свят, в който не доминираме? "

Саркози подходи скептично и към Европейския съюз - макар евроцентризма си не счита, че може да се сътвори " едно цяло от 27 страни ", още по-малко, когато Шенген, еврозоната, общата защита и Европейски Съюз основават не е една, а " четири Европи ". Не бива да се мисли с нови категории - " нужна е нова цел " в миг, когато " неналичието на планове в демокрациите води към фракционизъм. "

" Не съм податлив да изживея разкъсването на испанската нация, " разяснява и Аснар, имайки поради Каталуня.

Според него Европейски Съюз не може да се изправи против огромните провокации като Брекзит, Русия, тероризъм и киберсигурност без НАТО. " Трийсет години след рухването на Берлинската стена на демократичния ред е отправено предизвикателство. Не може да си представим европейска защита без НАТО, без северноамериканския ангажимент за поддръжка на стабилността. Най-доброто, което можем да създадем, е да преослислим и реконструираме НАТО. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР