Бившият финансов министър Асен Василев обвини ГЕРБ за това, че

...
Бившият финансов министър Асен Василев обвини ГЕРБ за това, че
Коментари Харесай

Асен Василев обвини ГЕРБ за концесията на Росенец в полза на Лукойл за пари, колкото за 3 големи магазина в мол

Бившият финансов министър Асен Василев упрекна ГЕРБ за това, че са облагодетелствали " Лукойл Нефтохим " с 35-годишна концесия на пристанище " Росенец ", която той оцени на " пари, колкото се наемат три огромни магазина в мол ".

" През 2011 година това пристанище е обещано на концесия за 35 години за сумата от 1 млн. лева В момента таксата е 1,5 млн. на година. Това е единственото пристанище, където нефт може да бъде разтоварен в страната. Един танкер е сред 50 и 100 влакови композиции с гориво. Монополна точка за вход на нефт в страната е дадена на " Лукойл Нефтохим " за пари, колкото се наемат три огромни магазина в мол ", сподели Василев.

Заедно с Кирил Петков той се появи на пристанището край Бургас дни откакто някогашният енергиен министър Делян Добрев го прикани на спор във връзка цените на газа и горивата.

Василев още веднъж съобщи позиция, че горивото в България се продава на сходни цени като в останалите страни в Европа, които употребяват съветски петрол - като Полша, Унгария и Румъния.

" Всички спекулации от ГЕРБ за цената на петрола и бензина са цялостни спекулации, в случай че не смятате, че и Орбан краде едно левче ", разгласи той.

От ГЕРБ настояват, че страната не се възползва от златната си акция в " Лукойл Нефтохим " и позволява изкуствено надценяване на бензина и дизела с към лев на литър. Вариантите, с които партията на Борисов си показва да се реши този проблем, обаче също са противоречиви - от основаване на държавно дружество, което да изкупува петрол от Русия, да го внася и преработва единствено, и да го продава в конкуренция на " Лукойл ", до налагане на спомагателен един данък върху цената на бензин от съветски импорт.

Асен Василев репликира ГЕРБ с още обвинявания - в това число за това, че е позволено пристанището " Росенец " да се следи от един митничар на промяна и назова пункта " още една приватизирана граница ". Той разяснява, че след усилването на контрола през 2021 година " след 15 години " Лукойл " най-сетне заплати облага ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР