Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо

...
Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо
Коментари Харесай

Появи се изчезналият ексначалник на контраразузнаването в Северна Македония

Бившият шеф на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков се яви през днешния ден следобяд в прокуратурата в Скопие, откакто през вчерашния ден бе разгласен за вътрешно и интернационално търсене и арест.

Миялков се извини и изясни, че е бил болен . " Дойдох да се обадя в прокуратурата. Имах температура над 40 градуса и бях изолиран със признаци на ковид . Прекарах вчерашния ден в изолираност. Извинявам се на цялото общество за случилото се. Още един път дублирам, че няма да избягам . Извинявам се на държавното управление, на премиера, на министрите ", сподели Миялков за ТВ 24.

Полицията в Северна Македония беше вдигната на крайник, с цел да открие Миялков, който изчезна дни преди произнасянето на присъда за ролята му в скандал, обвързван с всеобщо подслушване, който раздруса страната през 2015 година, напомня " Франс прес ".

Миялков, който управлява контраразузнавателната работа на Северна Македония в продължение на съвсем десетилетие, е упрекнат в организирането на противозаконната акция за наблюдаване, включваща подслушване на над 20 000 души в интервала сред 2008 и 2015 година по време на режима на някогашния властнически министър председател Никола Груевски.

Според полицията 55-годишният мъж е забелязан за последно в неделя следобяд, като присъдата по неговото дело се чака в петък.
 Полиция блокира Скопие и търси някогашния началник на контраразузнаването Миялков
Полиция блокира Скопие и търси някогашния началник на контраразузнаването Миялков

По дело за подслушване на политици, публицисти, юристи, прокурори, кметове

Издадена беше интернационална заповед за ареста му , до момента в който локалната полиция беше вдигната на крайник в столицата Скопие, като спираше случайно транспортни средства и претърсваше пространствата на хотел " Мариот ", който фамилията на Миялков отчасти има и които той постоянно е посещавал.

Вътрешният министър Оливер Спасовски стовари виновността върху прокуратурата и отхвърли натиска да подаде оставка поради изгубването на Миялков.

" Трябва да търсим отговорност във действието на цялата система ", разяснява той пред кореспонденти.

Паспортът на Миялков е бил иззет, тъй че той не е можел да напусне страната законно съгласно прокуратурата.
 Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване
Задържаха ексшефа на македонското контраразузнаване

Сашо Миялков е първи братовчед на избягалия Никола Груевски...

Бившият шеф на контраразузнаването можеше да се трансформира във втория почитан чиновник в Северна Македония, избягал от правораздаването, откакто братовчед му и някогашен министър председател Груевски избяга в Унгария, с цел да избегне присъда от две години затвор за корупция през 2018 година

Скандалът с подслушването предизвика политическа рецесия в югозападната ни съседка, довела до месеци на митинги и в последна сметка до предварителни избори, които сложиха завършек на десния режим, ръководен от Груевски.

Премиерът Зоран Заев, социалдемократ, който се опита да докара Северна Македония до договаряния за присъединение към Европейски Съюз, прикани за " незабавни " дейности за откриването на Миялков, чието изгубване слага под въпрос обещанията на държавното управление му за реализиране на правдивост и господство на правото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР