Бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков лансира познатата теза на

...
Бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков лансира познатата теза на
Коментари Харесай

След ДПС за Пеевски - и ГЕРБ ще чака доказателства от САЩ за корупцията на Горанов

Бившият народен представител от ГЕРБ Тома Биков стартира познатата теза на Движение за права и свободи след налагането на глобите " Магнитски " против Делян Пеевски - този път във връзка обвиняванията против съпартиеца му и някогашен финансов министър Владислав Горанов в корупция.

" Уважаваме закона " Магнитски ", нямаме искания към него. Анализираме деликатно сигнала, който се дава и чакаме от сътрудниците и службите да дават нужните доказателства. Отворени сме към това да забележим какви са доказателствата. Политическият отговор е, че в случай че има доказателства за това, което го упрекват, би трябвало да бъде предадено на правосъдната система ", разгласи Биков в " Панорама " по Българска национална телевизия.

Същата позиция зае Движение за права и свободи през 2021 година, когато за първи път Съединени американски щати глоби български политик за корупция - а защото прокуратурата по този начин и не дочака " доказателства ", не предприе никакви ограничения против Пеевски и той се класира в три следващи Народни събрания.

Биков не съумя нито да разграничи партията от дейностите на Владислав Горанов - нито да отбрани наследството му като министър - на фона на обвиняванията, че с дейностите си той е съдействал за голяма вреда върху данъчните доходи от 600 млн. лева

Вместо това Биков повтори няколко пъти, че Горанов към този момент не е народен представител или министър от 2020 година, а ГЕРБ " няма присъединяване нито в ръководството, нито в някакъв надзор върху някакви институции ".

Биков явно се затрудняваше да откри отговор на обикновения въпрос за това каква е политическата позиция на партията за отговорността на Горанов и за ролята му в двете ръководства на страната.

" Ние сме посочили доста от дълго време, че при нас отговорността е лична. Не знам по какъв начин можем да реагираме като партия, в случай че господин Горанов не е нито народен представител, нито министър. Да го извадим на площада и да го набием ли? Няма да го създадем. Ако има данни за обвиняване, съдът би трябвало да каже дали са задоволителни ", беше коментарът му.

Междувременно Биков насочи многозначително обръщение към задграничните сътрудници, че " ГЕРБ е един от центровете, които държат България в орбитата на цивилизационния избор " и че в случай че " стотиците хиляди хора, които поддържат този избор, се отклонят от него, нещата ще станат доста по-лоши ".

Тома Биков не отговори на напомнянето на Атанас Атанасов (ДБ), че американското Министерство на финансите е описало добре известни изказвания за ролята на Горанов и ГЕРБ в корупционните схеми на Васил Божков по време на възхода на " Националната лотария ". Вместо това той упрекна Демократична България, че не се е коалирала с ГЕРБ, с цел да не разрешава на Румен Радев да управлява страната със длъжностен кабинет и че не е направила правосъдна промяна в 8-те месеца на присъединяване в изпълнителната власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР