Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на САЩ

...
Бившият държавен секретар и съветник по националната сигурност на САЩ
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Кисинджър е реалполитикът на нашата епоха, без идеологически очила

Бившият държавен секретар и консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Хенри Кисинджър оставя след себе си спорно завещание. Американският посланик умря на 100-годишна възраст. Сред достиженията в дългогодишната му кариера са обръщането към комунистически Китай и разведряването в връзките със Съветския съюз, а като негативи остават военните намеси във Виетнам, Лаос, Камбоджа, както и поддръжката на Вашингтон за репресивни режими.


" Той ще бъде оценен по достолепие – с всичко неприятно и с всичко хубаво. Преди всичко той е политик от остарялата школа - на хора, които освен са видели с очите си войната, само че персонално са взели участие в нея. Въпреки че в живота му и в неговата активност има доста войни, когато става дума за огромни спорове, съумява да изведе Съединени американски щати от тях с допустимо минимум загуби ", каза в изявление за БНР историкът проф. Искра Баева. По думите ѝ, той е първо политик, а след това анализатор.

" Това е реалполитикът на нашата ера. Кисинджър умее да се преценява с изменящата се действителност, да види нещата от дистанцията на времето. "

" Той е човек, който желае да трансформира историята. Винаги го е правел. Той беше един от хората, които се опитваха да търсят някакво излизане от тази война в Украйна, да се стигне до някакво помирение. Започна да приказва, че Русия има законни права в интернационалните връзки и те би трябвало да бъдат уважавани. Това е главната причина. Той е една от дребното ярки фигури, които заемат такава позиция във връзка с Русия ", уточни историкът.

Сега светът е в придвижване, става дума за битка за съдружници. Никак не е инцидентно, че Кисинджър се опитваше да промени онази посока, в която вървят Съединени американски щати – битка с всевъзможни средства с главния съперник Китай и да я изведе до някакъв modus vivendi, разяснява проф. Искра Баева в предаването " Събота 150 ".

" При цялата си безсъвестност и неуважение на човешкия живот, Кисинджър се пробва да гледа на действителностите без идеологически очила и да търси най-хубавото решение за своята страна. "

" Докато в Русия и Китай има много по-прагматична линия, то нашият западен свят е много по-идеологически. Вече няма политици като Кисинджър, които персонално са видели войната. Това, което липсва на актуалния свят, са политици от огромен мащаб, които са подготвени да видят тактиката, а не да боравят с действителностите тук и в този момент. Войните в Европа започнаха още през 90-те години. Очевидно сме навлезли в ера на войни и са нужни политици с по-дългосрочно, стратегическо мислене, които да не робуват единствено на идейни постановки. Идеите на Запада за отбрана на човешките права, за хуманизма са прелестни. Оказва се обаче, че от време на време от тях могат да се родят чудовища, в името на тези хрумвания могат да се водят войни, които са доста по-кръвопролитни. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР