Бившите колеги на Руди Джулиани разсъждават върху пътя му от шампион на закона и реда до обвиняем RICO: „Трагедия“

...
Размахвайки очилата си пред лицето му, докато записваше шоуто си
Коментари Харесай

Размахвайки очилата си пред лицето му, докато записваше шоуто си в YouTube във вторник, Руди Джулиани се подиграваше прокурорът, който току-що го беше обвинил в рекет.

„Прецакан си, Фани. Джулиани има нови очила. Ха! И той е като пет пъти по-добър адвокат … пет пъти по-голям от теб? Как можеш ? Не. Е, не можете да умножите по нула", каза Джулиани.

Джулиани беше един от 19-те души, включително бившия президент Доналд Тръмп, обвинени в Джорджия в понеделник в широко дело за рекет, фокусирано върху техните усилия да отмени резултатите от президентските избори в щата през 2020 г. В шоуто си в YouTube във вторник той повтори иронията, която много от бившите му колеги си припомниха в интервюта през последните дни, гледайки Джулиани да се трансформира от тежък федерален прокурор, превърнал се в кмет — известен със своята твърдост към престъпленията — в обвиняем в случай, описващ го като централна фигура в „престъпно предприятие“, целящо да свали новоизбрания президент.

случаите с рекет, или RICO, бяха повторени от Пол Шехтман, който в началото на 80-те години на миналия век беше началник на апелативния отдел при Джулиани, тогава американски прокурор за американския южен окръг на Ню Йорк. По това време Джулиани се превръща в известно име в Ню Йорк, известен с преследването на мафиоти и корумпирани политици.

„През 80-те години на миналия век, ако казахте, че Руди Джулиани е бил обвинен по обвинения в RICO, някой би си помислил, че това е лош скеч „Saturday Night Live“, каза Шехтман, който сега е заместник-комисар по правни въпроси/главен юрисконсулт на Департамента за изправителни наказания в Ню Йорк.

Професорът от Юридическия факултет на Колумбийския университет Даниел Ричман беше млад федерален прокурор по онова време, работещ за Джулиани – по собствените му думи „млад с блестящи очи помощник, който смяташе, че Руди е вдъхновяващ лидер и прокурор с истински морален компас и отдаденост да изведе закона правилно."

Сред основните дела на Джулиани беше съдебното преследване и присъдата за рекет на Стенли Фридман, бивш служител в Ню Йорк Заместник-кмет на града и шеф на Демократическата партия в Бронкс. Преди Джулиани да го преследва, Фридман беше адвокат, чийто най-известен клиент беше местният бизнесмен Доналд Тръмп; фирмата, за която работи Фридман, е основана от ментора на Тръмп, Рой Кон.

„Ако ми бяхте казали, че Руди ще върши мръсна работа за протежето на Рой Кон, нямаше да мога да го проумея, Ричман каза, „тъй като участвах в случаи, в които Рой Кон беше дълбоко свързан с мафиотски фигури.“

Джулиани напусна прокуратурата на САЩ през 1989 г. и четири години по-късно успешно се кандидатира за кмет, управлявайки „закон и ред" съобщение до кметството.

Предизборната реторика на Джулиани беше нагла и конфронтационна. По време на една реч през септември 1992 г. той се обърна към стотици полицаи, които се събраха близо до Бруклинския мост, за да протестират срещу гражданския надзорен съвет и други усилия за реформа на полицията. Скоро след това полицейската група се разбунтува, затваряйки моста, спирайки движението, крещейки расови епитети и тъпчейки колите.

Впоследствие някои - включително тогавашният кмет Дейвид Динкинс - критикуваха Джулиани, че насилва полицията по, обвинение, което Джулиани нарече „пълно погрешно“.

Джулиани беше избран два месеца по-късно и преизбран четири години след това. Той би поискал заслуга за значителното намаляване на нивата на престъпност по време на неговия мандат, който приключи няколко месеца след деня, който години наред определя наследството му: 11 септември 2001 г.

„Той беше „кмет на Америка, ", който ни преведе през един от най-трудните периоди в историята на страната", каза Лу Елън Баркан, която работи с Джулиани четири години като началник на кабинета на заместник-кмета Ранди Мастро.

След атака срещу Световния търговски център, "хората бяха доста истерични. И поведението му беше толкова успокояващо и успокояващо, че въпреки че всички бяхме извън себе си, да го имаме като лидер по това време беше наистина страхотно", разсъждава Баркан.

През двете десетилетия след това Джулиани започна собствен бизнес, кандидатира се за президент и работи за голяма адвокатска кантора, преди да служи като личен адвокат на президента Тръмп, ролята, която в крайна сметка доведе до обвинението му.

Джулиани е изправен пред 13 обвинения, свързани с предполагаемите му усилия да помогне на Тръмп да отмени президентските избори през 2020 г. Според него той оглави кампания за оспорване на резултатите след загубата на Тръмп. Той беше в центъра на вътрешното планиране и стратегия, но също така и най-видимото лице на правния екип на Тръмп - провеждаше известна пресконференция след изборите във Four Seasons Total Landscaping във Филаделфия, казвайки, че Тръмп няма да отстъпи, и разпространяваше дезинформация при изяви пред щатските законодателни органи .

В обвинителния акт в Джорджия се твърди, че Джулиани, „в подкрепа на заговора“ за отмяна на изборите, се е опитал да подтикне законодателите в Аризона, Пенсилвания, Джорджия и Мичиган да „незаконно назначават“ президентски избиратели от техните щати.

Той все още не се е пледирал по случая, но отрече да е извършил нарушение.

Един човек, който работи в тясно сътрудничество от години с тогавашния кмет Джулиани, но поиска анонимност, описа настоящата си ситуация като „трагична“.

„Трудно е, когато си работил в тясно сътрудничество с някого. Възхищавал съм му се, обичал съм го. Времето, прекарано с него, беше най-добрата работа, която съм имал,“ лицето каза.

Попитан за коментарите на бивши колеги на Джулиани, говорител на Джулиани повдигна обвинения за демократите и „измамата с руския тайен договор“, коментар от 2020 г. на тогавашния кандидат Джо Байдън, наричащ Джулиани „руска пешка“, и „голяма технологична“ цензура на лаптопа на Хънтър Байдън.

„Бих припомнил на тези „бивши колеги“, че Руди Джулиани е най-ефективният федерален прокурор в американската история, той подобри качеството на живот на повече хора, отколкото всеки кмет в американската история и той утеши нацията след 11 септември“, каза говорителят Тед Гудман. „Никой не може да отнеме големите му постижения и принос към страната.“

Баркан се мъчи да обясни промяната в поведението на Джулиани през годините, която тя също нарича „трагична“.

„Руди Джулиани е трагедия с библейски, Шекспирови пропорции. Мисля, че след сто години някой ще напише опера за живота на този човек“, каза Баркан.

„Той постигна забележителни неща с група от забележителни хора и да видим къде е той днес, за тези от нас, които го познавахме по онова време, означава да признаем, че той вече не е същият човек“, каза Баркан. „Тази траектория беше, в класическия смисъл на думата, наистина трагедия, за него, разбира се, и за всички хора, които го познаваха и обичаха.“

Но как постъпи човекът, който отиде след като адвокатът на Доналд Тръмп и други, близки до ментора му, се превърнаха в човек, който рискува затвор за Тръмп?

Баркан казва, че често мисли за „как стигнахме толкова далеч по този път?“

„Политиката обединява хора, които имат общ дневен ред, независимо дали е личен или професионален. комбинацията е като да поставите два химикала в буркан, където всъщност не знаете какъв ще бъде отговорът - като в химическа лаборатория в гимназията", каза Баркан.

„И учителят може да каже „не слагайте това там, ще получите експлозия“.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР