Бивши колеги и клиенти в малката бръснарница, в която някога

...
Бивши колеги и клиенти в малката бръснарница, в която някога
Коментари Харесай

Колега на един от заподозрените за стрелбата в Москва: Не забелязах нищо странно

Бивши сътрудници и клиенти в дребната бръснарница, в която в миналото е работил Мухаммадсобир Файзов, останали изумени, когато видели новината.

Те познават 19-годишния юноша като обещаващ, работлив стилист и не виждали признаци, че той и трима други таджикски въоръжени мъже ще бъдат упрекнати в осъществяването на кървавата баня предишния петък в концертна кметство в Москва.

„ Считаха го за добър бръснар... Не забелязах нищо необичайно в него “, сподели Ямина Сафиева, собственичка на бръснарницата край Москва, където Файзов работил три месеца преди нападението, при което починаха 139 души.

В неделя Файзов беше доведен в правосъдната зала в количка, с подложен катетър и едното му око засегнато или изчезнало. Той беше в безсъзнание през съвсем цялото време.

След най-смъртоносната терористична офанзива в Русия от повече от две десетилетия се появиха лимитирани детайлности по отношение на произхода на хипотетичните стрелци.

Руските управляващи не престават да се пробват да обвържат други с офанзивата, като шефът на ФСБ Александър Бортников във вторник сподели, че има вяра, че Украйна, Съединени американски щати и Англия са забъркани.

И четиримата мъже са таджикски жители, радикализирани и вербувани от провинция Хорасан на Ислямска страна.

Твърди се, че мъжете са живели в и към Москва, част от към 1,5 милиона таджикски мигранти, които са напуснали бедността и безработицата на родните си градове и села в търсене на по-добро бъдеще в Русия.

Най-възрастният обвинен е 32-годишният Далерджон Мирзоев, който може да е живял незаконно в Русия. Той беше показан да седи в стъклена клетка в правосъдната зала с насинени око и лице.

Друг хипотетичен стрелец, Сайдакрами Муродали Рачабализода, на 30 години, е бил незает. Регистриран като гражданин на Русия, той не може да си спомни в кой град е адресната му регистрация, съгласно съветски вести. Когато се яви в съда, главата му беше превързана, откакто съгласно известията съветски офицери отрязали едното му ухо.

25-годишният Шамсидин Фаридуни е имал най-стабилен живот от четиримата обвинени. Той е регистриран в Красногорск, московското предградие, където са осъществени убийствата, и е работил във фабрика за подови настилки.

Разпространените ужасяващи видеозаписи и фотоси от техните разпити демонстрират, че мъжете са били измъчвани. Експерти по правата на индивида предизвестиха, че всяко от бъдещите им изказвания или самопризнания може да се окаже пословично недостоверно.

Все още не е ясно по кое време и по какъв начин тъкмо мъжете са се радикализирали и са се включили към ИДИЛ. Радикалната формация, учредена през 2015 година от недоволни членове на пакистанските талибани, има дълга история на набиране на членове от Централна Азия, в това число Таджикистан.

Мощна комбинация от ксенофобия, беднотия и дискриминация, пред които са изправени таджикските мъже в Русия, може да е послужила като претекст за набиране на нови членов от ИДИЛ.

В понеделник вечерта Путин призна, че терористичната офанзива е била осъществена от радикални ислямисти, само че удостовери предходните си изказвания, че Украйна евентуално по някакъв метод е забъркана за офанзивата.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия и непосредствен съдружник на Путин, във вторник сподели, че Украйна „ несъмнено “ стои зад петъчната офанзива против московска концертна зала. Думите му бяха повторени от Бортников, който сподели че „ има вяра “, че Съединени американски щати, Англия и Украйна стоят зад офанзивата.

„ Путин желае да се концентрира върху Украйна, а не върху ислямския тероризъм “, сподели Марк Галеоти, специалист по съветските служби за сигурност. „ Вероятно тъкмо тъй като няма лесни отговори за справяне с централноазиатския екстремизъм. “

Вместо това, в дните след всеобщото ликвидиране в концертната зала на Крокус Сити край Москва, почтени таджикски мигранти в цяла Русия бяха подложени на закани, словесно принуждение и дискриминация.

„ Шепа хора опозориха цялостен народ. Сега те гледат на нас като на прокълнати “, сподели един таджикски мигрант. „ Няма възприятие за сигурност, когато се разхождате из града. “

Точните придвижвания на четиримата обвинени преди офанзивата остават неразбираеми.

Двама от обвинените са посетили Crocus City Hall в седмиците преди офанзивата, съгласно Shot, канал в Telegram, непосредствен до връзките с съветските служби за сигурност. Shot също разгласява изображение на мъж, наподобяващ на Фаридуни, един от обвинените, в концертната зала две седмици преди офанзивата.

Турски чиновник по сигурността сподели в понеделник, че двама от нападателите са напуснали Турция, с цел да пътуват до Москва със същия полет на 2 март. Служителят сподели, че те са влезнали в Турция, с цел да възобновят съветските си позволения за престояване, само че че не са били радикализирани там. Той сподели, че нападателите са живели в Москва отдавна.

Във вторник турските управляващи оповестиха, че са задържали 147 души по съмнения за връзки с „ Ислямска страна “ в национални интервенции, сподели във вторник вътрешният министър Али Йерликая, без да загатва непосредствено стрелбата в Москва.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР