Бившата манекенка Борислава Йовчева, замесена в скандала „Барселонагейт“, е разпитана

...
Бившата манекенка Борислава Йовчева, замесена в скандала „Барселонагейт“, е разпитана
Коментари Харесай

Скандалът „Барселонагейт“: Борислава Йовчева е разпитана едва през ноември 2021 г. 

Бившата манекенка Борислава Йовчева, забъркана в абсурда „Барселонагейт“, е разпитана от спецпрокуратурата по делото едвам през ноември предходната година. Разпитът е бил в София, заяви представителят на спецобвинението Христо Кръстев пред „Сега“.

Това значи, че Йовчева, която е употребила къщата в Барселона, както и управляваше първокласния бутик, е дала показания близо година, откакто прокуратурата образува следствието по случая, а досъдебното произвеждане започва през ноември 2020 година

По делото показания е дал и някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, чието име също се спряга в следствието за пране на пари, тръгнало от Испания.

Преди дни спецпрокуратурата разгласи, че всички забъркани, са към този момент разпитани. Прокурорите обаче позволиха, че може да се наложат и преразпити, откакто бъдат оценени доказателствата – 219 страници, получени от Испания посредством европейска заповед за следствие на 14 февруари. Тази заповед за арест е от 15 октомври 2021 година

Прокуратурата има и втора заповед за следствие. Тя е пратена на испанската страна през декември 2021 година Според Кръстев по тази заповед се чака огромен размер доказателства – разпити на очевидци, информации в Търговския указател и така нататък На рецензията, че следствието е формирано през ноември 2020 година, а двете поръчки са пратени година по-късно, представителят на спецпрокуратурата отговори, че това се е наложило, с цел да може тук да се съберат оптимално доста доказателства и въпросите в поръчките да са съответни. В противоположен случай се рискува да се наложат нови поръчки и това би удължило времето за отговор.

Скандалът с „Барселонагейт“ избухна преди две година, когато изданието „Ел Периодико“ разгласява следствие на испанските управляващи. В него се показват две компании в Барселона, през които са минали огромни парични потоци с неразбираем генезис, с цел да купят първокласен бутик и внушителна къща, свързани с Йовчева.

Според информация на испанската полиция, получена неотдавна в Министерство на вътрешните работи и огласена от медиите, средствата за тези инвестиции – над 5 млн. евро, нямат явен генезис. Следите на парите, съгласно испанските управляващи, може би водят към Борисов. След като испанският вестник „Периодико“ разгласява следствието си по тематиката, къщата и бутикът смениха собствеността си.

Испанските служби показват, че Йовчева е напуснала страната. Спецпрокуратурата също получи въпросната информация, само че тя не може да бъде приобщена към доказателствата по делото. Може обаче да послужи като ориентир за прокурорите.

Още преди да бъде формирано следствието по „Барселонагейт“, до момента в който прокуратурата правеше единствено инспекция, тя обясняваше, че въпросът е на процедура на трупчета, тъй като Испания не сътрудничи.

През октомври 2020 година в публични отговори до европейския парламент зам.-главната прокурорка Даниела Машева написа, че испанските управляващи споделят на нашите, че защото следствието там е класифицирано като „поверително“, изискваната информация от България може да бъде предоставена единствено при определяне на контакт сред наблюдаващите прокурори.

На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. „Въпреки предоставените данни за контакт и миналия дълъг интервал, правосъдните управляващи в Кралство Испания към момента не са се свързали с българските власти“, се споделя в отговора от октомври. Миналото лято се разбра, че Испания към този момент не проверява проблема и го оставя единствено на спецпрокуратурата, защото българските прокурори били по-напреднали.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР