Бивш висш британски дипломат заяви за Би Би Си, че

...
Бивш висш британски дипломат заяви за Би Би Си, че
Коментари Харесай

Около 500 лидери от цял свят се събират за погребението на кралицата

Бивш върховен английски посланик съобщи за Би Би Си, че погребението на кралицата ще бъде " най-голямото събитие виждано в миналото от дипломатическата работа ". Около 500 държавни глави, министър председатели и висши дипломати се чака да участват, само че измежду поканените няма представители на Русия, която реагира остро. Британски дипломати пък възразиха против поканата на китайския президент.

В изявление за Би Би Си Саймън Макдоналд, някогашен началник на държавната работа на външно министерство сподели:

" Никога толкоз доста държавни глави и държавни ръководители не са идвали в Лондон за едно събитие за един ден ".
       View this post on Instagram                      
A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

След острата реакция във връзка на поканата към китайския президент Си Цзинпин, по-късно стана ясно, че Китай ще бъде показан от вицепрезидента Ван Цишан. Оплакването бе направено от група депутати, на които бе неразрешено да пътуват в Китай, поради тяхната акция против китайските репресии против уйгурите.

Ван Цишан в действителност ще бъде най-високопоставения азиатски политически водач на погребението и в това време измежду представителите на властническите страни, като в тази група попада още президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се чака да оглави делегацията на неговата страна в Лондон, въпреки че това още не е доказано.

Форин офис отхвърля да популяризира цялостния лист на гостите на този стадий по съображения за сигурност, а доста водачи от Близкия изток, с изключение на израелския президент Исаак Херцог, не са разкрили проектите си. Потвърждението от страна на емира на Катар Тамим бин Хамад  ал Тани обаче допуска, че и други водачи от Персийския залив ще участват.
       View this post on Instagram                      
A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Със сигурност не са поканени представители на Русия, Беларус, Мианмар, Сирия, Венецуела и Афганистан. Реакцията на съветското външно министерство бе следната:

„ Разглеждаме този английски опит посредством потребление на националната покруса, докоснала сърцата на милиони хора по света, за споразумяване на сметките с нашата страна през дните на печал, като надълбоко аморален “, оповестява БНР.

От Кремъл считат, че това е " сквернословно за паметта на Елизабет Втора, която е служила в редиците на английската войска през Втората международна война, сражавали се против нацистите и техните украински колаборационисти ".

В декларацията, публикувана от Скай нюз,  се споделя още, че се показват дълбоки съболезнования на британски  народ за огромната загуба.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР