Бивш ученически лагер ще бъде продаден на безценица - над

...
Бивш ученически лагер ще бъде продаден на безценица - над
Коментари Харесай

Поредна далавера: Продават ли детски лагер край морето на безценица?

Бивш училищен лагер ще бъде продаден на безценица - над 5 декара и половина на първа линия на морето в с. Равда се продават за 88 евро на квадратен метър. Имотът, някогашен училищен лагер, е на община Казанлък. За три години цената за продажбата на парцела е паднала съвсем на половина. Това е повода за остри реплики сред ръководещи и съпротива в Казанлък, като се подозира уговаряне на преференциална цена.
По предложение на кмета Галина Стоянова /ГЕРБ/ и с решение на общинския съвет на Казанлък през 2016 година, някогашният училищен лагер е разгласен за продажба на търг, осведоми Нова телевизия. Цената тогава е за 1 800 000 лв.. „ Седем пъти са провеждани търгове, с опит този парцел да бъде продаден. Във всяка една от тези седем години той е бил част от признатия бюджет за съответната година и продажбата е била неуспешна”, съобщи Николай Златанов - ръководител на общинския съвет в Казанлък.
Така цената непрекъснато пада, като от последната препоръчана от кмета – 1 088 000 лева тя е свалена още. Началната тръжна цена на имота се гласоподава за 88 евро на кв. м. „ Нормално е, откакто седем пъти си изнасял един парцел на обмен и не се е явил нито един претендент покупател да помислиш, че нещо не е наред със цената”, разяснява още Златанов.
„ Ние като съветници не сме подкрепили нито един път тази продажба и постоянно сме желали да има публично допитване за бъдещето на този въпросен парцел. Ние не би трябвало на око да дефинираме. Ако се поддържа тази оценка би трябвало най-малко да стъпим на нея, а наблягам общинският съвет има право да я завиши, само че не и да я намали”, съобщи общинският консултант Румяна Друмева.
От Българска социалистическа партия са сезирали редица институции за нарушавания в процедурата за установяване цената за търга, под тази на оценителя 1 088 000 лева Липсата на регулация и неактуалната пазарна цена били съществена причина за липса на претендент купувачи. „ Ако този парцел не може да бъде продаден, това не е пазарна цена. Това значи, че оценителят нещо е надвишил упованията си за тази продажба” , сподели Николай Златанов.
„ Има ли нарушаване на публичния интерес? Има, изрично. Има ли занижаване на цената и превишаване пълномощията на общински съветници - има. Дали обаче има скица за търговия с въздействие, това ще решат институциите, които ние сигнализирахме”, съобщи Румяна Друмева.
За едно ръководещи и съпротива са съгласни, 20 години са водени тежки правосъдни борби, за възобновяване правата върху парцела, който в този момент се продава.„ Битката беше неповторима. Събаряха се здания, с цел да се потвърди, че парцелът бил равнища, а ние всички сме почивали там”, съобщи още Николай Златанов.
„ И в случай че не бъде върнато от регионалния шеф или от прокуратурата, никой няма право да твърди, че това решение е незаконно”, добави Златанов.
„ Няма и шест пъти до тук, да са търсени капиталови планове. Нито един път. Ние имаме потребност от тази почивна база”, уточни още Друмева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР